парламент депутати
парламент депутати / БГНЕС
Парламентарно представените партии използваха обявеното в страната извънредното положение, за да удължат с една година срока, в който трябва да върнат задълженията си към държавата от надвзети партийни субсидии, пише "24 часа".

Вместо до края на тази година, те ще се издължават до 31 декември 2021 г. Партиите обаче ще получат първата част от субсидията си за тази година до края на юни, а не както е по закон - до края на март. Това се реши Народното сърание, където депутатите вече близо 12 часа заседават по закона за извънредното положение. До 30 юни се удължава срокът за подаване на годишната данъчна декларация, а данъчната отстъпка за подаване на декларацията може да се ползва до 31 май, решиха още народните представители.

НС реши: Без запори на пенсии и заплати, но и без отсрочки на кредитни вноски

По-рано днес депутатите отхвърлиха предложението на да се даде 1 месец отсрочка за вноските на хората и фирмите с кредити

Агенция „Митници“ пък може да предоставя на безвъзмездно на болници, училища, детски градини и БЧК задържани стоки, които могат да послужат за живота и здравето на хората, като например задържани маски, лекарства, защитни облекла и други конфискувани артикули.

Точките минаха без дебати в пленарната зала.

Освен това НС допълни санкциите в Закона за здравето при неизпълнение на противоепидемичните мерки.

Който наруши или не изпълни въведените противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление, ще се наказва с глоба в размер на 5 000 лв., записаха депутатите. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, ще се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв. Нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директорите на регионалните здравни инспекции, от директорите на областните дирекции на МВР или от кметовете на общини.

Противоепидемичните мерки могат да включват и временно ограничаване на придвижването на територията на страната, прие парламентът.

Контактно лице на болен от заразна болест, което откаже извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест, ще се наказва с глоба от 50 до 500 лв.
Заповедите за организационно и финансово подпомагане за извършване на дейности по асистирана репродукция продължават действието си по време на извънредното положение и шест месеца след неговата отмяна, записаха депутатите.

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна. Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, също се удължава служебно от НЗОК за времето на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна.