Депутатите отхвърлиха идея за българско гражданство само с покупка на имот
Депутатите отхвърлиха идея за българско гражданство само с покупка на имот / Sofia Photo Agency, архив
Българско гражданство само срещу покупка на имот над 600 000 лева?
59174
Българско гражданство само срещу покупка на имот над 600 000 лева?
  • Българско гражданство само срещу покупка на имот над 600 000 лева?

Българско гражданство да се получава срещу покупка на недвижим имот, като условието е цената на имота да не е под 600 000 лева. Тази промяна в Закона за насърчаване на инвестициите обсъждаха над два часа депутатите днес.

Изненадващо правната комисия се обяви против идеята, а депутатите от опозицията настояха тя да бъде оттеглена. В крайна сметка обаче предложението беше отхвърлено.

Първоначалната идея беше условието да е цената на имота да не е под 1 млн. лева, но в пленарната зала депутатът от ГЕРБ Любен Татарски предложи да се запише по-ниската цена.

Корнелия Нинова от левицата смята, че се заобикаля Законът за българското гражданство. „Скатавате го уж да мине пак тихомълком без да се съобразите с мнението на Министерството на вътрешните работи, без да се съобразите със сигналите за националната сигурност, без да се съобразите с това, че тези текстове са още една пречка за приемането на България в Шенген”, заяви тя от трибуната.

„Има специални служби, има органи, които да следят доколко тези инвеститори са читави или не са. 600 000 лева по морето може и да са нищо, но за град в централната част на страната са много”, коментира Любен Татарски.

Четин Казак от ДПС даде пример: „Вие искате, когато някой чужденец е вложил 600 000 лева, да получи разрешение за постоянно пребиваване? Хубаво! Купил е три къщички в Банско, ето ти 600 000 лева. Освен, че е решил инвестиционния проблем на тези, които са ги построили и които сега няма на кого да ги продадат, с какво друго ще допринесе той за развитието на тази община, че трябва да му даваме такава преференция?!”.

„Да, предлагат се срещу три къщи в Банско или срещу два апартамента в Синеморец. Въпросът, който поставиха и преждеговорящите, е какво печели българската държава. Печели най-много държавните такси по тези сделки за покупко-продажба, т.е. българската държава продава българския паспорт срещу 300 000 лева във вид на местна, държавна и нотариална такса за покупко-продажба на имота”, заяви в отговор Огнян Стоичков от „Атака”.

„За мен това също не е инвестиция и не може, и не следва да се придобива статут на постоянно пребиваващ, а оттам веднага да се отива на възможност за придобиване на българско гражданство за това, че някой си е купил два апартамента някъде в страната”, изтъкна пред колегите си в залата председателят на правната комисия Искра Фидосова.

Татарски отговори, че „даже и това да е ефектът, тези малки приходи в държавната и общинската хазна и запълването на тези празни апартаменти в блоковете, които има почти навсякъде, със собственици също не е лошо, защото те идват тук със своите семейства. Макар и факта, че те няма да имат нужда от виза, да кажем от Русия, за да дойдат в България, не виждам какво лошо има в това”.