Депутатите обсъждат налагането на мораториум за шистовия газ
Депутатите обсъждат налагането на мораториум за шистовия газ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите обсъждат налагането на мораториум за шистовия газ
49182
Депутатите обсъждат налагането на мораториум за шистовия газ
  • Депутатите обсъждат налагането на мораториум за шистовия газ

Очаква се парламентът да наложи пълен и безсрочен мораториум върху проектите за проучване и добив на шистов газ у нас. Предложението на ГЕРБ за това дойде след правителственото заседание вчера, което реши, че американската компания "Шеврон" няма да получи разрешение за проучване на нефт и газ по технологията хидрофракинг, използвана за добив на шистов газ. Мнозинството отхвърли предложението на левицата забраната да се въведе с отделен закон. В пленарната зала предстои обсъждането на мораториума.

„Какво става с дейността досега и когато става дума за това прословуто решение, което е от 16 юни 2011 година и снощи беше отменено, питам кой го прие и защо повече от шест месеца това решение, с което се дава възможност на „Шеврон" да извършва такава дейност и то за срок от пет години, кой внесе докладната в Министерския съвет, кой носи отговорност за това решение? И сега тихомълком, опа, отменяме го, сега ще си направим едно решение, само че парламентът", каза депутатът от БСП Любен Корнезов.

„Освен това не се оставя вратичка да се върнат отново „Шеврон" и да работят, както сега разбираме, че се замисля", каза лидерът на Атака Волен Сидеров. Той допълни, че според решението на правителството компанията ще може да прави сондажи за конвенционален газ. „Тоест правителството търси врата да остави съмнителната компания „Шеврон" да работи у нас", каза Сидеров. Той заяви категоричната позиция на партията против това.

От своя страна зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов заяви, че когато започне разискването на предложението за мораториум, внесено от Яне Янев и група народни представители, той лично ще направи предложение да се въведе безсрочна забрана, за да спрат спекулациите.

В мораториума се очаква да залегнат и исканите от протестиращите санкции от 100 милиона лева за нарушителите му.