/ Георги Димитров
Народното събрание предстои да избере своите постоянни комисии, както и да изслуша трима от служебните министри. Това ще стане по време на заседанията тази седмица в парламента, предаде БГНЕС.

В седмичната програма на парламента е включено задължаване на Министерския съвет в срок от седем дни, да внесе в Народното събрание всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост, във връзка с подаване към Европейската комисия на искане за второ плащане към 31 декември 2022 г.

Предстои и изслушване на служебния министър на енергетиката Росен Христов за доставките на газ в България от 27 април 2022 г. досега. Цени, контрагенти, тръжни процедури. Управителят на Управителния съвет на Българска народна банка също ще бъде изслушан от депутатите във връзка с готовността на България за членство в Еврозоната.

Като точка първа в четвъртък депутатите ще обсъдят проект на решение във връзка с приемането на еврото у нас. В четвъртък предстои и изслушване на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за мерките, които МВР разработва и внедрява за превенция и преустановяване на нарушенията на Закона за движение по пътищата, причинени от водачи на МПС, употребили алкохол и наркотични вещества.

В петък отново ще бъде изслушан Иван Демерджиев, този път за дейността на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет във връзка с наводнените села в Пловдивска област през месец септември тази година. Предстои и изслушване на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев във връзка с прокламираното увеличение на трудовите възнаграждения в системата на здравеопазването от предходното правителство. Парламентарният контрол също ще бъде в петък. 
БГНЕС