Депутати, сътрудничили на ДС, без ръководни постове в парламента
Депутати, сътрудничили на ДС, без ръководни постове в парламента / снимка: Sofia Photo Agency
Депутати, сътрудничили на ДС, без ръководни постове в парламента
21349
Депутати, сътрудничили на ДС, без ръководни постове в парламента
  • Депутати, сътрудничили на ДС, без ръководни постове в парламента

Депутати, за които има данни, че са сътрудничили на Държавна сигурност, няма да могат да заемат ръководни постове в парламента, решиха народните избраници като приеха текстове от новия правилник за работа на Народното събрание. Те няма да могат да оглавяват комисии в Народното събрание, да са част от международните делегации и да членуват в комисиите за вътрешна сигурност и отбрана, за контрол на ДАНС, за контрол на европейските средства.

Временната комисия, която изготви новия правилник, не беше подкрепила това предложение на Синята коалиция, но председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви в залата, че от партията застават за него. БСП и ДПС бяха против. Двама избраници от левицата подкрепиха предложението. 

Депутат, който е напуснал или е бил изключен от дадена парламентарна група, да не може да стане член на друга, реши Народното събрание като прие предложение на партия "Атака" при гласуването на новия правилник за работата на народните избраници. 157 депутати подкрепиха идеята да се сложи край на парламентарното номадство, 24 бяха против, а 18 се въздържаха. Независимите народни представители вече няма да могат да образуват нови парламентарни групи. В 41-то Народно събрание няма да може да се сливат или разделят съществуващи парламентарни групи.

Павел Шопов от "Атака" и Четин Казак от ДПС излязоха с предложения, които не бяха подложени на гласуване. "Не могат да се образуват парламентарни групи, които защитават частни, корпоративни, регионални, местни, етнически интереси", каза Шопов. Казак отговори: Вдъхновен от предложението на Павел Шопов, предлагам да не могат да се образуват парламентарни групи на партии, чиято дейност е насочена към разпалване на расова, етническа или религиозна вражда.  

Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще се състои от шестима депутати - по един от всяка група в Народното събрание и ще се председателства на ротационен принцип на две сесии от представителите на групите извън ГЕРБ. От Синята коалиция и РЗС настояха комисията да има постоянен председател, за да работи ефективно. Ротацията е мимикрия на контрол, каза синият избраник Йордан Бакалов. Предложението на Цветан Цветанов от ГЕРБ за паритетен принцип и ротационен председател беше одобрено от ГЕРБ и "Атака", останалите гласуваха против и въздържал се. 17 ще са постоянните комисии на 41-то НС, в миналия парламент бяха 25. Реши се да бъде създадена комисия по външна политика и отбрана.