Депутати се возят в асансьори за 300 000 лева
Депутати се возят в асансьори за 300 000 лева / снимкa: Sofia Photo Agency
Скъпи асансьори купило предишното Народно събрание
21702
Скъпи асансьори купило предишното Народно събрание
  • Скъпи асансьори купило предишното Народно събрание

Два асансьора за 300 000 лева е купил миналият парламент, съобщи председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева, която обобщи резултатите от вътрешната проверка на дейността на администрацията на парламента. Реалната стойност на асансьорите била 90 000 лв.

На същата фирма е възложено да постави още нови асансьори в сградата на парламента на пл. „Александър I", но поръчката е стопирана.

Спряна е и обществената поръчка за ремонта на депутатските жилища - 800 000 лева е струвала реконструкцията им в началото на мандата на миналия парламент. Само деветима бивши депутати не са освободили мандатните си апартаменти, останалите са раздадени, а новите избраници ще ги освежават сами.

На над 70 експерти предишното ръководство на парламента е удължило с два месеца срочните трудови договори, те изтичат в края на август. Така според председателя Цецка Цачева се блокира работата на постоянните комисии, тъй като те са по-малко и са преструктурирани, а толкова сътрудници не били нужни.

585 души наброява администрацията на НС, съобщи новият главен секретар Иван Славчов, който тепърва ще решава колко хора да предложи за съкращение. 

38 000 дни платен отпуск имат да взимат служители от администрацията, като за да не се харчат пари за обезщетения, ще бъде изготвен поетапен план за ползването на тези почивки.

Имало е и отдели, в които е назначен само един служител - директорът.

Заради злоупотреби в гаража на парламента е пенсиониран началникът му Петър Енев. От предвидените 400 000 лева в бюджета на гаража за командировки в страната към 1 юли са изхарчени 334 000 лева. Шофьори пък са имали над 600 часа извънреден труд на година. Купени през 2006 г. автомобили за две години и половина са минали над 300 000 км, което прави над 100 000 км. годишно или по около 300 километра на ден. Това е установила проверка в гаража на Народното събрание, направена от депутати от ГЕРБ. Потърсено било и съдействие от правораздавателните органи.

До края на седмицата в сградата на Народното събрание, където заседават комисиите (бившия партиен дом), ще бъде поставена новата система за чекиране на депутатите, която отлежаваше в мазето на парламента, а до края на месеца тя ще заработи и на входовете на основната сграда.

Пред Дарик бившият главен секретар на парламента Огнян Аврамов каза, че отговорност за обществените поръчки носи административният секретар Мирон Гаврилов, който е в пенсия.

По въпроса за навъртените километри от служебните автомобили Аврамов каза, че отговорност носят самите депутати, които решават кога и къде да пътуват. Въпросните обществени поръчки се проверяват от прокуратурата.