Депутат от последното ВНС се обяви за президентска република
Депутат от последното ВНС се обяви за президентска република / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутат от последното ВНС се обяви за президентска република
65349
Депутат от последното ВНС се обяви за президентска република
  • Депутат от последното ВНС се обяви за президентска република

За нова Конституция и смяна на държавното устройство в страната с президентска република се обяви в интервю за Дарик бившият депутат от последното Велико Народно събрание Илич Цветков.

Според тогавашния народен представител парламентарната република създавала предпоставки за публична безотговорност и липсата на контрол върху властта в страната.

„Промяна на Конституцията категорично е актуална. Това нещо трябва да се направи, но трябва да се направи не прибързано. Това, което говори президентът: „Виждате ли, ние трябва да подготвим нещата за Велико народно събрание", т.е. да им приготвим и те само да си дигнат ръчичките. Това не трябва да става в никакъв случай", каза още за протестите и за изхода от тях Илич Цветков - един от 400-те депутати в Седмото ВНС, което беше открито точно преди 23 години на днешната дата и се саморазпусна на 2 октомври 1991 година.

По думите му трябва да се подготви референдум и при приключване на първото четене да се проведе и референдума, за да се реши каква да бъде България.

„Тази Консутитуция фактически подготвя разграбването на държава. Толкова демократично, че по-демократично от италианската конституция, а вие знаете къде се намира Италия и какво е положението с мафията в Италия. Институциите са толкова независими, че на тях никой нищо не може да им каже, никаква отговорност не може да им потърси", заяви Цветков.

Той бе категоричен е, че трябва да се промени типът на държавно устройство в България, защото според него парламентарната република създава предпоставки от само себе си за такава безконтролност.

„Това е една публична безотговорност. Положително на президентската република е това, че ние имаме ясен субект, ние имаме личност, която да държим отговорна за всяко едно нещо, стига са сме му дали правомощията. Аз още от началото в протестите, да, трябва да се иска оставката веднага, защото всичко друго е мъчение. Даваме възможност двата клана от мафията да се ритат по кокалчетата и съответно си укрепват своите позиции. Така или иначе тази оставка ще се случи, тъй като в момента те се готвят да напечатат 600 млн. лв., да измамят народа, защото след това тези 600 млн. пак народът ще ги плати", добави Цветков.