Дават на прокурор възстановени земеделски земи в онкологията
Дават на прокурор възстановени земеделски земи в онкологията / снимка: Sofia Photo Agency

Прокуратурата ще бъде сезирана от Столичната община за проверка на възстановени на частни лица земеделски земи от територията на националния институт по онкология в София. Това съобщи главният архитект на столицата Петър Диков, като допълни, че се подготвя ревизия за подобно възстановяване на собственост в целия град. Той каза още, че публично ще бъдат обявявани лица и фирми, които чрез съдебни дела за отчуждаване бавят инфраструктурни проекти като например пробива на ул. „Житница" или разширението на бул. „Тодор Каблешков".

Кметът на София Бойко Борисов информира, че днес ще подпише забрана за строителство в „Младост", докато не се приеме новият цялостен план на района.

„Един национален институт, здравен, който е с особен статут за цялата държава, в него са възстановени три имота, единият от които е върху хранителния блок и в непосредствена близост до новия център за лъчетерапия, и ще поискаме да се провери по какъв начин и как е възстановен този имот в противоречие с изискването да не се възстановяват земеделски имоти в реализирани вече градски мероприятия. Те са три парчета по около 1,5 декара, но от трите страни са го захапали двора на онкологията”, допълни още главният архитект.

„Това е едно престъпно деяние на времето. Да върнат земеделски земи върху териториите на стадион, паркове, училища, болници, детски градини. За това съм възложил на нашите юристи да търсим дали имаме законова възможност да ревизираме поне част от тази реституция на места където е просто невъзможно и абсурдно да бъдат разрешени строежи”, заяви столичният кмет.