Няма идеална здравна система и има известна тревога по отношение на болничния персонал. Това заяви в NOVA Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване, ГЕРБ.

"Виждате, че предизвикателството коронавирус се оказва драматично и за други здравни системи, които се смятат за добри, но броят на болничните легла в България е един от най-големите в Европа. Ако се вземат навременни мерки, здравната система няма да бъде изтощена едномоментно, а ще може да поеме натоварването от пациенти, които се нуждаят от лечение. Ние имаме, разбира се, тревоги по отношение на медицинския персонал, но виждате, че правителството и оперативният щаб работят в синхрон, за да се предвидят всички възможни сценарии”, каза Дариткова. По думите ѝ е възможно да има нужда от доброволци.

"Трябва да забравим злободневните проблеми на здравната система и да бъдем обединени. Очаквам и съм убедена, че колегите, които работят в здравеопазването, ще бъдат в една добра кондиция с отговорно отношение", добави тя.

Даниела Дариткова, сподели и че е убедена в искреността на частните болници да се включат в лечебния процес.

Извънредните мерки вече в действие, 4 арестувани за нарушаване на карантината

„Заразените, които са без симптоми, не е нужно да бъдат в болница. Важно е да спазват карантина у дома”. По думите ѝ въведените мерки ще ни помогнат да нямаме драстично нарастване на болните от новия вирус.

„Професор Мутафчийски увери, че броят на направените тестове у нас е на средно европейско ниво. Разчитам, че картината със заразените е реална. Нямаме нужда от повече респиратори, защото имаме само един пациент, който се нуждае от такъв. Нямаме нужда от нови инфекциозни отделения за момента”, смята Дариткова.

Въпреки извънредното положение: Хората продължават да пътуват (ВИДЕО)

"Категорично смятам, че въведените мерки са навременни и те ще доведат до резултат за това да нямаме драматично нарастване на случаите на заразени с коронавирус", подчерта Дариткова. "Ясно е, че не можем да спрем заразата, въпросът е да ограничим последствията, да предпазим максимално хората и да преодолеем кризата".

"Това, което може да ни предпази, е социалната изолация", каза в заключение Дариткова.