/ БГНЕС
Те бяха дадени за използване във времето на извънредното положение от „Рено Нисан България”
От днес дирекция „Аварийна помощ и превенция” се сдоби с осем нови автомобила. Те бяха дадени за използване във времето на извънредното положение от „Рено Нисан България”.

БГНЕС

Все още не е ясно дали те ще останат на разположение на Столичната община и след приключване на кризата. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, която прие ключовете на новите автомобили.

БГНЕС

Фандъкова благодари на дарителя, както и на бизнеса в София, който се включва с осигуряването на храна и медикаменти за възрастни и трудноподвижни столичани, както и хора, поставени под карантина.

Кметът посочи, че днес са направени и изпълнени 22 заявки за пазаруване на храни и лекарства и са направени доставки на топъл обяд за 310 социално слаби хора, които са в различните райони на София.

БГНЕС

„Сега вече са подготвени автомобилите и за доставка на храна за 180 социално слаби семейства в районите "Подуяне" и "Красна поляна. Българска хранителна банка предоставя храната, която сега с новите автомобили ще бъдат доставени автомобилите на тези райони.

БГНЕС

Продължава и работата на социалния патронаж, който обслужва 1500 души ежедневно и на екипите на районните кметове, които участват в програмата „Топъл обяд” и доставят за над 1100 човека.

Продължаваме да обслужваме около 3000 човека дневно", обясни Фандъкова и обяви, че доброволците ще бъдат включени и в дезинфекцирането на града. "От утре 25 доброволци се включват в дезинфекцията на градския транспорт.

БГНЕС

На 10 последни спирки ще бъдат направени 10 екипа, които първоначално ще бъдат подкрепени от колегите ми от Дирекцията "Аварийна помощ и превенция" да им покажат, да им обяснят и след това да ги оставят да помагат за тази дезинфекция. Знаете, че основната задача е на Столичния авто и електротранспорт в това отношение и на "Метрополитен" в метрото", обяви тя.

Един от доброволците е Александър Вукадинов, който ще помага за дезинфекцирането в града по два часа преди и след работа. „Включвам се, за да могат повече хора да видят това нещо и те да вземат участие и така заедно да минем по-бързо през тази ситуация. Ще чистя основните точки, които са контактни за хората, използващи градския транспорт”, разясни младото момче мотива си да се включи и задачата си.

София дарение
БГНЕС

На свой ред кметът заяви, че тази дейност е изключително важна. "Започнахме от понеделник изпълнение на най-важните задачи по почистване и дезинфекция на улици, булеварди, подлези, всички места, които са обществени.

БГНЕС

Днес след малко 6 екипа на г-н Димитров се включват и отиват да правят засилени дезинфекции в рисковите райони на София. Те ще започнат работа още от сега. Те работиха и досега, но за времето на снеговалежа беше понамаляла тази дейност", допълни още Фандъкова и уточни, че под рискови места има предвид райони в ромските махали, в "Красна поляна", "Христо Ботев", в "Слатина".

Тя използва момента да призове стопаните на домашни кучета да почистват след животните си и предупреди, че от утре Столичният инспекторат ще започне по-сериозни проверки. Фандъкова добави още, че от понеделник е било възстановено миенето на улици и булеварди в града и увери, че към водата се добавят и препарати, както и че улици се обработват и с дезинфектанти.

На въпрос дали Столичната община обмисля нов механизъм, така че да не се допуска, в час пик, граждани да се струпват по спирките и в самите превозни средства, Фандъкова каза, че непрекъснато се правят анализи и се предприемат своевременни действия.

БГНЕС

„Ние трябва да следим и издръжката на транспорта и да не допускаме да пътуваме празния градски транспорт да пътува. От Центъра за градска мобилност са ме информирали, че в късните часове на вечерта се движат празни превозните средства.

Не сме толкова богати, а мисля, че и богатите не биха си позволили този лукс.Това решение, да пътуват до 22:00 часа, е временно като задачата на дружеството е да продължат да правят проверки и непрекъснато да следят натоварването, за да не допускаме струпване и претоварване.

БГНЕС

В пиковите часове е по-трудно. Знаете, че първоначално в метрото намалихме броя на влаковете, но след като видяхме, че има проблем ги увеличихме отново”, заяви тя и призова пътуващите в градския транспорт да носят маски. 
БГНЕС