/ dariknews.archive
Инспектори от НАП запечатали обществената тоалетна на жп гарата в Пазарджик за укриване на приходи.

Трима подсъдими за укрити данъци за над 2,3 млн. лв., влизат в затвора

Собственикът на фирмата, която стопанисва търговския обект, пък се опитал да обжалва санкцията пред Административния съд в Пазарджик. Моли заповедта да бъде отменена, а агенцията - осъдена да плати направените по делото разноски.

Осъдиха двама мъже за пране на пари в особено големи размери

Наказанието било наложено след оперативна проверка на 26 август.
Данъчните установили, че търговецът не отчита всяка продажба на стоки и услуги. Един от инспекторите дори направил контролна покупка срещу 60 стотинки, заплатени в брой, срещу които обаче не получил касов бон нито от фискално устройство, нито от кочан.

Последвала ревизия, която разкрила разлика от 34,90 лева - разчетена касова наличност 7 лева по време на проверката, докато фактическата сума била 41,90 лева и нито стотинка въведени в касата. Това се дължало на неиздаване на фискални бонове на 25 и 26 август, както обяснил самият ползвател - Реджеп Зекир.

Задържаха семейство за пране на пари и укриване на данъци

Така била наложено запечатване на тоалетната за 7 дни и забрана за достъп на наемателя. При тези обстоятелства магистратите намират жалбата за допустима, но неоснователна.

В закона за ДДС е предвидено запечатване за срок до един месец при неиздаване на касов бон за покупка на стока или услуга. Съобразявайки се с факта, че става дума за първо нарушение, инспекторите са наложили по-кратък срок, така че няма основания за отмяна на заповедта, гласят мотивите на съда.

А собственикът на фирмата е осъден да плати на НАП и 100 лева разноски по делото. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.