Да не преяждаме с яйца, козунак и агнешко, напомнят експерти
Да не преяждаме с яйца, козунак и агнешко, напомнят експерти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Да не преяждаме с яйца, козунаци и агнешко, напомнят експерти
52411
Да не преяждаме с яйца, козунаци и агнешко, напомнят експерти
  • Да не преяждаме с яйца, козунаци и агнешко, напомнят експерти

Освен да следим за годността на продуктите по празниците, специалистите по хранене отново предупреждават да не прекаляваме с консумацията на яйца, месо и алкохол. Според доцент Стефка Петрова, бивш национален консултант по хранене и настоящ експерт в Центъра по обществено здраве, прекалената консумация може да ни причини стомашно-чревни или жлъчни кризи, както и да увреди сърцето или черния ни дроб.

Доцент Стефка Петрова препоръча да изяждаме не повече от две-три яйца на ден за Великденските празници и да не наблягаме основно на агнешкото месо: „Сериозно натоварване с месо може да предизвика много сериозен проблем с болки, стомашна криза. Трябва да има умерено хранене, особено за хората, които са постили. Те трябва да наблегнат повече на спанака и ориза, отколкото на агнешкото. По отношение на яйцата, да прекалят е неблагоприятно за хора, които имат високо ниво на холестерол в кръвта. Жълтъткът съдържа много големи количества холестерол. Великден е времето, когато ядем козунаци - нека да закусим с козунак, следобед да хапнем с козунак. Не трябва според мен по тези празници да се правят допълнителни сладкиши".

Особено внимателни трябва да бъдем към умереното хранене на децата, за да не се предизвикват нежелани алергични реакции, подчерта още доцент Петрова. Тя припомни, че алергията към яйца при подрастващите е често срещана, когато някой от родителите също е алергичен: „Ако някой в семейството има такъв проблем, винаги има риск от генетична предразположеност при децата, така че трябва тогава да се внимава при децата да не се преяжда в никакъв случай с яйца. При прекаляване се провокира такава реакция".

Специалистите съветват да консумираме яйца, които са се варили поне 15 минути, и за да ги запазим годни да ги прибираме в хладилника.