Да имаме основно образование след 7 клас, предвиждат промени в закона
Да имаме основно образование след 7 клас, предвиждат промени в закона / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Основно образование ще се завършва след седми клас, а гимназиалният етап ще се дели на две. Първият ще е от 8 до 10 клас, а вторият ще включва 11 и 12 клас. Това предвижда готвеният в момента закон за училищното образование, съобщи заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева.

Идеята на закона е общообразователният минимум, уменията, знанията и компетенциите да се усвояват от 8 до 10 клас, поясни заместник-министърът. Тя допълни, че са разработени три варианта на учебния план за гимназиите, като ще се въведе и предметът "Предприемачество" в тези от тях, които не са ориентирани към професионалната подготовка. Предметът ще се изучава в 8, 9 и 10 клас.

До края на март вероятно ще бъде готов основният текст на Закона за училищното образование, който след това ще бъде подложен на широка дискусия, съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Според Коджабашиева законът вероятно ще бъде приет до края на календарната година, но в този случай предвидените в него промени ще влязат в сила от учебната 2011/2012 година.