Д-р Цветан Райчинов: НРД ще доведе до листи на чакащите
Д-р Цветан Райчинов: НРД ще доведе до листи на чакащите / снимка: Sofia Photo Agency
Д-р Цветан Райчинов: НРД ще доведе до листи на чакащите
24546
Д-р Цветан Райчинов: НРД ще доведе до листи на чакащите
  • Д-р Цветан Райчинов: НРД ще доведе до листи на чакащите

Има опасност догодина пациенти да чакат за прием в болниците, за това предупреди председателят на Българския лекарски съюз доктор Цветан Райчинов. Според него до листа на чакащите може да се стигне след като в новия рамков договор беше записано, че всяко лечебно заведение ще разполага с точно определена сума пари за период от три месеца. Подписите си под документа сложиха от ръководството на Националната здравноосигурителна каса, българския лекарски и зъболекарски съюз. Нов рамков договор се сключва за първи път от 3 години.  

Основната част от промените в работата на здравната каса за 2010 година са насочени в болничната помощ. През следващата година всяка болница, която иска да сключи договор със здравната каса, ще трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием или транспорт на спешни пациенти до лечебното заведение. Болниците ще работят и с делегирани бюджети, които задават определен таван на приходите им по каса. Те ще могат да се коригират на всеки три месеца в зависимост от притока на пациенти. В началото тези изисквания ще затруднят лечебните заведения, обясни доктор Цветан Райчинов: „Ограничени са средствата и най-вероятно лимите ще има, докато се ориентират и самите изпълнители с какво разполагат, как да го разпределят. Може и да има известни затруднения в достъпа поради изчерпване на лимит, никаква друга причина, издаване на направления да се забави".

В Националния рамков договор е записано още, че всеки пациент задължително ще получава детайлна разпечатка при изписването си от болницата с всички разходи за неговото лечение. В договора е предвидено още през следващата година децата да имат неограничен достъп до педиатър. Ще се увеличат и цените на 30 клинични пътеки. На 20 декември ще стане ясно колко болници ще бъдат закрити или преструктурирани. Това е крайният срок, в който те трябва да подпишат договор с касата.