Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази мнение, че президентът Румен Радев за пореден път е  доказал, "че е разединител, а не е обединител на нацията", както му е вменено като функция от българската Конституция. Цветанов коментира обръщението към нацията на президента Румен Радев, в което той заяви, че „основите на българската демокрация са критично застрашени“. Цветанов участва в научна конференция на тема: „Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 г.“, организирана от сдружението "Граждани за европейско развитие на България".

Президентът Радев: Демократичните свободи се нуждаят от широка подкрепа

„За всички е ясно, че той е президент на БСП и че има координирани действия между БСП, Корнелия Нинова и Румен Радев - президентът на страната", каза Цветанов и допълни: "Много е тревожно за институцията, че президентът влезе в този тон на поведение - да отрича всичко, да търси агресивния подход, а не да търси изграждането на мостове между гражданството общество и институциите, прозрачност".
 
29 години след прехода основите на българската демокрация са критично застрашени, каза президентът Румен Радев обръщение към нацията и Народното събрание в навечерието на емблематичната дата 10 ноември.  "Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек. Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад. Убеден съм, че заедно няма да го допуснем", каза още Румен Радев.