Цветанов: Отказвам се от политиката, ако по мое време са подслушвани журналисти
Цветанов: Отказвам се от политиката, ако по мое време са подслушвани журналисти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Готов съм да се откажа от политиката и от каквито и да е дейности, ако някой докаже, че по мое време са подслушвани журналисти. Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пред bTV.

„Опираме до използването на СРС, които се правят с искане на оперативна служба в МВР, ДАНС, НРС, военно разузнаване и прокурор, което се дава като разрешение на съдия и тогава документът идва при мен да го подпиша", обясни Цветанов и допълни, че не е подписвал разработка, свързана с журналисти.

Той обаче допусна, че това може да е станало в негово отсъствие, но поясни, че това е доста малко вероятна хипотеза.

Цветанов категорично отхвърли твърденията, че в "Бояна" имало център, от който са подслушвали журналисти и политици, като функционирала т.нар. „частна" ГДБОП. "Никога не сме изнасяли данни, които да повлияят на разследването или доказателства, които биха могли да попречат на разследването", обясни бившият вътрешен министър.

Цветанов добави, че за пръв път чува за разработка „Будали" срещу двама журналисти от сайта „Бивол". Прокуратурата е потвърдила, че има такава разработка.

Според Цветанов в момента има благоприятна среда за представителите на организираната престъпност. Той призна, че има „определени хипотези" относно отвличането на 10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо. Бившият министър разкри, че версиите, по които работят разследващите, съвпадат с неговите подозрения, които обаче не са обвързани с „Наглите".

Той заяви, че борбата с битовата престъпност ще бъде приоритет в програмата на ГЕРБ. "За да започнеш да се бориш срещу битовата престъпност, първо трябва да си прекършил организираната престъпност", каза той.

"Алексей Петров беше личното назначение на Сергей Станишев в новосъздадената ДАНС", каза още Цветанов. Според него ГЕРБ е успяла да прекърши гръбнака на организираната престъпност. За атентата срещу Бойко Борисов, поръчан от Ахмед Доган, бившият вътрешен министър каза, че е научил от медиите.

Цветан Цветанов и Бойко Борисов ще водят по две листи на предстоящите парламентарни избори. Ексминистърът на вътрешните работи бе лаконичен относно отношенията си с президента. „С Плевнелиев имаме институционални взаимоотношения", заяви Цветанов.