/ iStock/Getty Images
ЦИК разреши видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило.

Видеозаснемането обхваща: действията на секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването; процеса на броене на хартиени бюлетини - в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини; процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

ЦИК публикува криптографския идентификатор за машинното гласуване

Видеозаснемане и излъчване в реално време може да обхваща и процеса на предаване, приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии и прехвърляне на данните от записващото техническо устройство в районната избирателна комисия и се осъществява така, че да не се затруднява работата на изборната администрация.

Ден за размисъл преди парламентарните избори

Видеозаснемането и излъчването се извършват при спазване на изискванията за защита на личните данни и на противоепидемичните мерки, въведени от министъра на здравеопазването и Указанията за провеждане на изборите за народни представители в страната на 11 юли 2021 г. в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19.

Не се допуска заснемане на избирателни списъци. Копие от настоящото решение се изпраща на РИК, СИК и на кметовете на общини и райони.

ЦИК с разяснения: Как се гласува машинно

Централната избирателна комисия направи промени и в решението си за назначаване не членове на СИК извън страната.

Цялото решение на ЦИК може да видите ТУК.