/ БГНЕС
Избирателната комисия е свалила имунитета днес на още четирима кандидати за местната власт
Към 13.00 ч. избирателната активност е 23,54% , което означава, че 1 488 509 избиратели са отишли до урните в днешния изборен ден, съобщиха от ЦИК.

За сравнение през 2015 г. избирателната активност по това време е била малко по-висока - 25,71%.

Йорданка Фандъкова: Гласувах за града, който обичам

Най-висока е избирателната активност в Макреш, област Видин - 49,88%, а най-ниска остава във Варна - 14,71%.

До момента в изборния ден са постъпили общо 153 жалби и сигнали.

България гласува (ГАЛЕРИЯ)

89 са свързани с организацията на изборния процес, а 26 с нарушаването на избирателните права. В някои от сигналите става дума за това, че в някои секции не се предоставят всички бюлетини на избирателите, но за предотвратяването на това вече са дадени указания на общинските избирателни комисии.

Сигналите за предизборна агитация в деня на изборите са 34, а за купуване на гласове - 4.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че днес са постъпили още 4 искания от страна на главния прокурор за снемане на имунитета на кандидати в местния вот. Всички те са приети от Избирателната комисия и тя се е произнесла с решения, с които е снет имунитетът на тези кандидати.

ЦИК: 10,27% е избирателната активност към 10 часа

"В единия от случаите става дума за предлагане на имотна облага на избиратели и нарушаване на избирателните права, в друг случай става дума за друго престъпление, което няма общо с изборния процес. Това обаче по никакъв начин не засяга правата им като кандидати, те могат да участват в изборите и за тях избирателите могат да гласуват", подчерта Андреев.

От ЦИК съобщиха и че при две медии са установени нарушения, тъй като съобщават резултати от екзит полове в изборния ден.

"ЦИК се самосезира по отношение на "24 часа" за публикуване на социологически проучвания по повод на изборите - т. нар. екзит полове, като установи нарушения и даде указания незабавно да бъдат премахнати тези публикации. Същото нарушение има и агенция "Пик", обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева.