Членовете на СДС ще избират пряко своето ръководство
Членовете на СДС ще избират пряко своето ръководство / Снимка: Sofia Photo Agency
Коалиция с партия от типа на ГЕРБ би могла да бъде пагубна за Съюза на демократичните сили в дългосрочен план. Това коментира навоизбраният лидер на сините Пламен Юруков след работна среща на членовете на НИС на СДС във Варна. Пътят, по който трябва да вървим, е едно принципно сближаване с нашите бивши съратници от ДСБ, като дадем възможност на местните организации сами да преценят и да оформят коалиции за участие в местните избори, допълни Юруков.

Подготовката на СДС за местния вот засега върви добре, а преговорите с другите партии ще започнат след националния съвет на сините във вторник, каза Пламен Юруков. До 9 месеца ръководството на СДС ще предложи нов тип организация на партията - с нов устав и начин на взимане на решения. Най-характерната промяна, която предстои, е лидерът и Националният изпълнителен съвет да се избират пряко от всички членове на партията. "Нашата цел е СДС да върне позициите си, да спечели доверието на избирателите и да стане най-голямата дясна партия в България", заяви Юруков.

Той добави, че за целта СДС трябва да реформира себе си, да стане партия с хоризонтална структура и ръководството да не налага по командно-административен път решения, както и да няма ресурс, който да се разпределя отгоре – надолу и по този начин да се контролират членовете и функционерите вътре в партията. На работната среща във Варна бе обсъдено предстоящото заседание на Националния съвет, което ще се проведе идния вторник. Тогава се очаква за главен секретар на партията да бъде избран общинският лидер на СДС – Велико Търново Пламен Радонов.

Други новини от Варна