/ Dariknews.bg
От Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат два месеца след отмяната на извънредното положение да продължи действието на някои облекчения спрямо длъжниците, въведени със Закона за извънредното положение. КЧСИ предлага също разсрочване и доброволно погасяване на дългове без съдебна процедура в подкрепа на хората и бизнеса. Така, според предложенията, няма да се извършват описи на движими вещи на длъжници и няма да се налагат запори на банкови сметки.

Друга група предложения са свързани с намаляване последиците от предстоящата икономическа криза и затрупването на съдилищата с граждански, търговски и заповедни производства, каквото имаше след 2009 г.

От Камарата предлагат да се даде възможност за доброволно и разсрочено погасяване на задълженията от страна на гражданите и бизнеса без съдебна намеса, да се извършват доброволни продажби на имущество на публичен търг без да е издаден изпълнителен лист, да се даде възможност купувачите да закупуват имоти на публична продан по ГПК с кредит от банка, за да има реално наддаване и по-справедливи цени.

Предложението за справяне с проблема с малките дългове, при съдебното събиране на които се стига до драстичното им увеличаване, чрез въвеждане на процедура за доброволното им погасяване е от миналата година, но в сегашната ситуация може да изиграе изключително важна роля не само за малките вземания, припомнят от камарата. Така ще се намалят една голяма част от бъдещите съдебни производства, като същевременно ще се спестят значителни разходи на гражданите и бизнеса, ще им се даде възможност да погасяват задълженията си доброволно, на части, в неопределен срок, и то без да заплащат нищо за процедурата. Длъжниците са максимално защитени.

Доброволните продажби на имущество на публичен търг ще позволят на гражданите и бизнеса бързо да получат така необходимите им средства, без да чакат месеци и години да бъдат осъдени от кредиторите си и в крайна сметка да загубят значителна стойност от имуществото си, която ще покрие натрупаните лихви, съдебни и изпълнителни разноски.

Това е втори пакет предложения, след като в първите дни на кризата от камарата предложиха облекчителни мерки, които бяха включени в Закона за извънредното положение.
БТА