Част от бедстващите български работници се върнаха от Швеция
Част от бедстващите български работници се върнаха от Швеция / www.sxc.hu

Първият автобус с изпаднали в беда български граждани, заминали на сезонна работа в Швеция, пристигна във Видин около 16.30 ч. днес, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР). Очаква се следващите два автобуса да пристигнат в България по-късно тази вечер и утре сутрин.

Трите автобуса, предоставени от шведските власти, са потеглили от Стокхолм вечерта на 25 юли с общо 198 души. Към Швеция пътуват шест микробуса на МВнР и два автобуса на Министерството на отбраната. С тях могат да бъдат транспортирани общо 135 души, посочват от външното ни министерство.

В момента в Стокхолм се намират 62-ма сезонни работници, които са настанени в училище в близост до посолството, оборудвано с легла и душове. Други 52-ма души са в лагер в околностите на шведската столица.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани, които възнамеряват да заминат на сезонна работа в Швеция, да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност.

Българските селскостопански сезонни работници били наети за работа в Швеция с аргумента, че тазгодишната реколта на боровинки е изключително добра. След като пристигнали в Швеция с автобус обаче, берачите установили, че реколтата е много слаба и че ще трябва да живеят при плачевни условия в импровизирани лагери без всякакви хигиенни условия. Във връзка с разследване за трафик на хора, в Швеция бе задържан мъж на 43 години.