Ценко Чоков остава в ареста, според адвоката му той е жертва на селска драма
Ценко Чоков остава в ареста, според адвоката му той е жертва на селска драма / БГНЕС, архив
Ценко Чоков и синът му остават в ареста
87506
Ценко Чоков и синът му остават в ареста
Ценко Чоков и синът му остават в ареста
Ценко Чоков и синът му остават в ареста
  • Ценко Чоков и синът му остават в ареста
  • Ценко Чоков и синът му остават в ареста
  • Ценко Чоков и синът му остават в ареста

Специализираният съд остави за постоянно в ареста Ценко Чоков и останалите петима души, които в края на май бяха задържани при шумна акция в Галиче. Групата на "вечния кмет" е обвинена за заплахи, закани, отвличания, лихварство и побои. Благодарствени писма и 400 подписа в подкрепа на Ценко Чоков бяха представени по-рано днес в съда от адвокатите му. Магистратите обаче прецениха, че има опасност ако Чоков и хората му бъдат пуснати от ареста, те да извършат нови престъпления или да окажат натиск върху свидетели.

Ценко Чоков през очите на защитата му: Той е благодетел и умиротворител

След шумната спецакция в края на миналия месец на "вечния кмет", както е наричан от години в Галиче, на Ценко Чоков беше повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел заплахи, закани, отвличания, лихварство, нанасяне на средни телесни повреди. На 29 май след девет часово заседание съдът остави всички в ареста, с изключение на Касъм Касъмов. Днес защитата на Ценко Чоков в лицето на адвокат Иво Найденов представи пред магистратите подписка сформирана от 400 жители на село Галиче, които застават в подкрепа на Ценко Чоков и отричат той да е издевателствал над местното население, така както твърдят над 20 свидетели по делото. Образът на благодетел и омиротворител, който защитата на Ценко Чоков изгради пред специализирания съд се допълни още от благодарствени писма от детската градина и училището в селото, както и местния свещеник, които многократно били подпомагани финансово от скандалния Чоков.

Ценко Чоков остава в ареста

По думите на адвокат Иво Найденов клиентът му е жертва на селска драма с главен герой политическият опонент на Ценко Чоков на последните местни избори:

"Това е селска драма, в която един кандидат-кмет не е успял, написал е една камара с жалби... Ненапразно казах на първата мярка, че Ценко Чоков не е проверяван само от НАСА. Аз смятам, че от още едно място не са го проверявали и това е АГ болница, но по обективни причини. Господин Тушинов продължава да си води някаква кампания, макар че изборите минаха. Не виждам нещо друго", каза Найденов.

Чоков към съда: Пуснете ме да си свърша земеделската работа

Според прокуратурата ръководната дейност на Ценко Чоков е ясно изразена и се потвърждава в свидетелските показания на хората от Галиче, които описват в подробности бруталните посегателствата, извършвани от кмета и сина му и останалите обвиняеми, които остават в ареста. Според съдебният състав пък в много от извършените престъпления лидерът на групата бил не Ценко Чоков, а синът му Мартин. Във връзка с единствения освободен от ареста обвиняем- местният лидер на ДПС в региона Касъм Касъмов от прокуратурата обясниха, че той е замесен в имотните измами и въпреки, че е на свобода, са взети мерки да не възпрепятства разследването.