Бюджетният излишък на София от 2007 г. е усвоен целево през 2008-ма
Бюджетният излишък на София от 2007 г. е усвоен целево през 2008-ма / Sofia Photo Agency
"Средствата, постъпили в бюджета на Столичната община през последните три месеца на миналата година, са прехвърлени и похарчени целево през тази", съобщи заместник- кметът по финансите Минко Герджиков в отговор на твърдението на премиера Сергей Станишев за огромен излишък в миналогодишния общински бюджет. Герджиков определи това твърдение като некоректно и представи разчети за изразходването на преходния остатък от 120 милиона лева.

„В края на миналата година в бюджета на общината са постъпили държавни средства за закупуване на метровлакчета, изграждане на речните корита и заплащане на преференциалните карти за градския транспорт”, обясни Минко Герджиков. Той допълни, че за последната седмица на годината от издаване на строителни разрешения влязоха 20 млн. лева.

„В края на 2007 година направихме актуализация в размер на 40 млн. лева от преизпълнението на приходната част на бюджета, като тези средства бяха използвани, за да се покрият всички разходи за третирането на битовите отпадъци, картите за транспорта, за функция „Образование””, допълни още Герджиков.

Заради неусвояването на 38 милиона лева от кредита за изграждането на метрото от Центъра до Интерпред, те са били прехвърлени в бюджета за 2008-ма година.