„Всички живеещи по българското Черноморие трябва да са спокойни - в язовир „Камчия” за следващата поне година и половина има осигурена вода. За воден режим или криза не може да се говори”.

Това заяви на брифинг в Бургас заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той, заедно с министъра на околната среда и водите Емил Димитров,  инспектират състоянието на язовирите в регионите на  Варна и Бургас, предава NOVA.

ВиК в Бургас и Варна: Няма риск от водна криза

Според Нанков, има още няколко спешни ВиК задачи, които трябва да се изпълнят в област Бургас. Една от тях е аварийното водоснабдяване на селата Маринка, Димчево и Твърдица, които преди две седмици бяха наводнени.

„Има резервиран бюджет от Българския ВиК холдинг и предстои внасянето на проекти за две от селата”, категоричен бе зам.-министър Нанков. По думите му, тази година, за разлика от миналата, има изобилие от валежи.

Те са създали проблеми в някой планински райони, където са се активизирали тежки срутищни процеси. „За съжаление в този период други дейности, освен аварийно обрушване на скатове, не могат да бъдат извършвани. Има заделен бюджет от АПИ и през пролетта и лятото опасните участъци ще бъдат обследвани", посочи той.
nova.bg