/ БГНЕС
През бюджета на "Българския ВиК холдинг" ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите "Порой" и "Ахелой"
"Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен". Това каза пред журналисти в Бургас министърът на околната среда и водите Емил Димтров.

Водата скара коалицията: Екоминистърът предрече водна криза, Танева и Аврамова отрекоха

Той бе в морския град, където проведе работно съвещание с кмета Димитър Николов
, директора на местното дружество "Водоснабдяване и канализация" Ганчо Стоев и кмета на Варна Иван Портних.

МРРБ

На срещата присъства и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Министър Димитров каза, че взетото решение за недопускане на водна криза в Бургаско трябва да бъде приведено в изпълнение максимално бързо.

По негови думи, трябва да се направят връзките между язовирите "Порой" и "Ахелой" с язовир "Камчия". За целта една част от водата, която отива от язовир "Камчия" към Варна, ще бъде пренасочена към Бургас. Ще резервираме вода в язовирите "Порой" и "Ахелой" и така ще осигурим водоснабдяване поне за следващите няколко месеца.

Министър Димитров каза, че ще бъде направено предложение до Министерския съвет язовирите "Порой" и "Ахелой" да преминат на разпореждане на областния управител. До 20 февруари 2021 година в тези два язовира трябва да приключат ремонтите, които ВиК-Бургас е започнало.

Според заместник-министъра на регионалното развитие, на първо място по приоритет е осигуряването на питейна вода за жителите във всички общини в страната. 

"През бюджета на "Българския ВиК холдинг" ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите "Порой" и "Ахелой"
към водоснабдителната система на Бургас. Изготвени са графици, за да може да стане максимално бързо". Това съобщи в областния град заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от министерството.

С изпълнението на проекта ще се осигури алтернатива за водоснабдяването в дългосрочна перспектива, а не само за 2021 г., е казал Нанков и е напомнил, че през 10-15 години има периоди на цикличност със засушаване, като например към октомври 2007 г. водните количества в язовир "Камчия" са били сходни с настоящите.

Среща на екоминистъра с Борисов „ликвидира“ водната криза (ВИДЕО)

За Варна захранване ще бъде осигурено чрез превключване към деривация "Китка". За да се намалят загубите на вода по нея, тръбата ще бъде подменена с европейския проект, финансиран по ОПОС, бенефициент по който е ВиК - Варна.

"Има вече подписани договори, обществена поръчка. Това няма да остане за сметка на варненци. Няма да има повишаване на цената на водата заради помпажното добиване на вода от деривация "Китка", е подчертал Нанков и е добавил, че е разработен механизъм за покриване на загубите на ВиК оператора.

Осигуряването на вода за питейни нужди за хората е приоритет, е подчертал Николай Нанков и е обърнал внимание на ангажираността на регионалното министерство към темата.
БТА