Емил Димитров
Емил Димитров / БГНЕС
Емил Димитров се оплака на депутатите от разнобоя между министерствата
Водата и въпросът за водната криза - има ли я, няма ли я у нас, стана разделителната линия на скандали в парламента. Първо по оста управляващата опозиция, където пламна напрежение между министър на ОП и министри на ГЕРБ, после масло наля и опозицията.

Разправията завърши при премиера с анонс за смяната една зам.-министърка.

Всичко започна с изненадващата поява на екоминистъра Емил Димитров в парламента.

Димитров изнесе притеснителни данни за водния сектор у нас. Той прогнозира водна криза през следващата година и алармира, че Бургас ще се превърне в "Перник 2".

"Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате трети път избори, един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40 - 45% към днешна дата", алармира министър Димитров.

Той посочи, че е дошъл в парламента, за да потърси съдействие от депутатите, като покани по двама от тях от всяка парламентарна група в МОСВ.

Емил Димитров предупреди, че до май месец Бургас може да остане без вода, но се бездейства, а кметът бил само "зрител". По думите му политически решения съсипват язовирите.

"От януари пиша всеки месец доклади. Цяло лято чакам един пиар да реши кога ще е подходящият момент за първа копка. Така и не реши. От месец май три пъти ходим на язовира за първа копка, за първа схема - нищо. България се управлява от пиарите. МЗХГ и МРРБ воюват помежду си. Земеделците не си дават язовира. МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията.

Имаме гласувано решение на Министерски съвет преди два месеца, подписано от премиера, гласувано от всички министри. Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да се започне строителството. Цензурират премиера. Няма един метър изкопана тръба. На главата ми се качиха. Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да започнат. Бургас се приближава и след 6 месеца ще бъде водна криза", посочи Димитров.

Кметът на Бургас заема особено място на зрител в цялата работа, добави той.

"Имаме 52 национално значими богатства - язовири. Те са обществени. Щом започват изборите, всеки започва да се присъединява, всеки почва да използва политически натиск, всеки почва да ги съсипва", каза още министър Димитров.

Бургас е изправен пред водна криза още през месец май следващата година. Ще се случи "Перник 2", прогнозира той.

Той разкри, че е помолил кмета на Перник поне да узакони Софийския водопровод, но той отказал.


Веднага след изненадващото изказване на министъра на екологията в пленарната зала дойдоха колегите му от ГЕРБ, които са начело на земеделското и регионалното министерство - Десислава Танева и Петя Аврамова. Те изразиха учудването си от обвиненията и заявиха, че са безпочвени.

"Ние все пак имахме обща визия и съм изключително изненадана от това, което чувам. Всички тези обвинения, които бяха отправени, са безпочвени", категорична беше министърката на земеделието Десислава Танева.

Министърката на регионалното развитие пък нарече видяното театрална сценка.

"Ако министър Димитров смята, че Бургас е в бедствено положение, защо не внесе предложение в МС? Защо плаши хората?", попита Петя Аврамова.

Преди това от опозицията поискаха оставки - за това призоваха лидерите на БСП и ДПС в реакцията на изнесеното от Емил Димитров.

"Чухте най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов, но този път не от нас от опозицията, която я даваме непрекъснато в продължение на четири години, а от министър на Борисов". Това каза соцлидерката Корнелия Нинова веднага след изнесените от министъра на екологията данни за водния сектор.

Нинова отбеляза, че ключовите думи в изказването на министър Димитров са хаос, безхаберие, частни интереси, кражба от настоящето, но и кражба от децата и внуците ни в бъдещето".

По думите й това е най-вярната оценка за това управление в областта на ВиК сектора.

"Кой създаде ВиК холдинг съвсем скоро и го определи с 1 млрд. лв. капитал? Кой? Правителството на Борисов. При правителство на Борисов се нарязаха "Напоителни системи", каза още тя.

"Очаквах след тази убийствена картина на управлението, да подадете оставка, защото след това, което ние чухме, смятаме, че изходът е оставка на цялото правителство", каза още тя.

 Отвътре, от човек, който е преживял всички тези проблеми, които описа. Чухте ли ключовите думи: хаос, безхаберие, частни интереси, кражби, кражба от настоящето, но кражба от децата и внуците ни в бъдещето", обвини Нинова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова Борисов да дойде в парламента и или да опровергае думите на екоминистъра и да му поиска оставката, или, ако е вярно, да подаде оставката на правителството.