Българският зъболекарски съюз плаши да не подпише рамковия договор
Българският зъболекарски съюз плаши да не подпише рамковия договор / снимка: DarikNews.bg, архив
Българският зъболекарски съюз плаши да не подпише рамковия договор
59279
Българският зъболекарски съюз плаши да не подпише рамковия договор
  • Българският зъболекарски съюз плаши да не подпише рамковия договор

Ако от увеличението от 5,5 млн. лева, което се предвижда за бюджета на Българския зъболекарски съюз за следващата година, дори и стотинка се изгуби по трасето, от съюза са категорични, че няма да подпишат Национален рамков договор. Това увери председателят на съсловната организация д-р Борислав Миланов. Той допълни, че преди година неясно как между първо и второ четене на бюджета са се изпарили 3,4 млн. лева, които били предвидени за лечение на деца. Общата сума за дентални дейности, която съюзът ще получи за 2013-а, възлиза на 106 млн. лева.

От съюза допълват, че средствата договорени за въпросното увеличение с 5,5 млн. ще покрият оскъпяването на някои консумативи и по този начин пациентите няма да се налага да доплащат за тях. Според Миланов обаче от 2014-а година държавата трябва сериозно да се замисли какви пари да отдели в пакета за лечение на възрастни.

„Ако има такава възможност още в началото на следващата година съвместно с представителите на НЗОК да седнем и да направим разчети и много точно да остойностим включването на една допълнителна дейност било тя лечебна или профилактична. По наши изчисления за включването на една допълнителна лечебна дейност са необходими в национален мащаб около 30 млн. лева”, коментира д-р Миланов.

Председателят на съсловната организация е категоричен, че друго увеличение между 12 и 15 млн. лева пък ще бъде необходимо за включването на една профилактична дейност в пакетите. Миланов припомни, че липсата на дентално здраве стои в основата на 70% от тежките заболявания, а почти 80 на сто от българите страдат от кариес и неговите усложнения. 38 % пък били пациентите със заболявания на зъбите и венците.