/ БГНЕС
Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина се намалява с една четвърт, а досегът на гражданите с бюрокрацията ще бъде облекчен. Това предвижда Постановление за изменение на нормативни актове на Министерския съвет, което прие правителството. Промените са по предложение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
 
До намалението се стига чрез премахването на две такси на обща стойност 17 евро. Временните български паспорти, и здавани в чужбина, ще струват 50 евро вместо досегашните 67 евро. Мерките са част от усилията на правителството за облекчаване на административната тежест.
 
Всеки ден поне пет-десет българи по света се нуждаят от помощ в различни ситуации

До момента при приемане и обработване на заявления за издаване на българските лични документи дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина събират такси за всеки отделен документ включително за получаване на формуляр заявление в размер на 1 евро. Сега тази такса, както и компонентата, събирана от името на МВР - 16 евро, отпадат.
 
Друг текст в постановлението предвижда намаляване на таксата за издаване на свидетелство за съдимост при подадено в чужбина заявление. Досега за услугата се заплащаха 20 евро по Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи. Тази такса се намалява на 10 евро - наполовина.

Гражданите вече няма да заплащат дължимите такси по Тарифа № 3 с държавни таксови марки.
 
Отпада и събирането на такси чрез Министерството на външните работи или дипломатическите или консулски представителства на България относно съдействие за издирване в чужбина на физическо лице.