България върнала Бююк на Турция заради липсата на валидни документи
България върнала Бююк на Турция заради липсата на валидни документи / БГНЕС, архив

Причината за предаването на Турция на бизнесмена Абдуллах Бююк, когото властите там издирват заради опита за преврат, е липсата на валидни документи.

Бююк е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи. Това се е установило при проверка в базата данни на Интерпол, каза пред bTV министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Документите, с които е влязъл, са обявени за невалидни - изчезнали или откраднати, няколко месеца преди това. Следващите процедури в такъв случай са извеждане на лицето, защото пребивава незаконно, уточни тя.

България предаде на турските власти бизнесмена, свързан с Гюлен

Отново чрез Интерпол е получена молба от турската страна за екстрадиция с определяне на престъпления, за които той е обвинен - тероризъм, пране на пари и др. Нашият съд всъщност взема решение, че ще откаже екстрадирането му на основание, че такива престъпления той не е извършил, защото турската страна не е предоставила доказателства за тях, обясни вътрешният министър.

По думите й преди второто дело той е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на статут. По време на процеса е имало уверение от негова страна, че ще се възползва от статута, ако има положително отношение на съда.

България отказала екстрадицията на Бююк, искането било политически мотивирано

След отказа за екстрадирането се отказва от това право и на практика от април месец досега присъства в страната без валиден документ и без желание да уреди статута си.
Самият факт, че той 6 месеца отказва да уреди своя статут в чужда държава, е недопустим, изтъкна Бъчварова.

Тя съобщи още, че Бююк е подал молба за политическо убежище у нас, но такова му е отказано от комисията към президентството.

По думите й Бююк е предаден с протокол на турските власти със спазване на всички процедури. Призна обаче, че е нямало омбудсман при предаването.
Той е предаден като човек с нередовни документи, а не като човек, който има присъда, подчерта Бъчварова.

По отношение на Фарук Бекташ, който се укри от правосъдие, след като уби двама души при катастрофа край Драгоман през юли, Бъчварова каза, че е направено необходимото той да бъде издирен и доведен в България с Европейска заповед за арест. Той има адресна регистрация в Германия, а не в Турция, каза Бъчварова, като изрази надежда той скоро да бъде задържан.