България потвърди подкрепата си за членство на Македония в НАТО
България потвърди подкрепата си за членство на Македония в НАТО / снимка: БГНЕС
Визовият режим, създаването на нови контролно-пропускателни пунктове, членството на Македония в НАТО и включването й в проекта „Южен поток” обсъдиха президентът Георги Първанов и македонският му колега Бранко Цървенковски на среща в Сандански.

Няма да има натиск върху македонските граждани, които се чувстват българи в Република Македония, декларира президентът на страната Бранко Цървенковски след среща с българския си колега Георги Първанов в Сандански.

Да преодолеем стереотипите от миналото и онази риторика, която предизвиква агресия, каза от своя страна Първанов и призова за взаимно отваряне между двете страни в пълния смисъл на думата. Двамата президенти поднесоха венци пред паметника на Яне Сандански в Мелник, където бяха посрещнати от над 100 привърженици на ВМРО. Събралите се скнадираха името на организацията и отправиха призиви за зачитане на правата на българите в Македония.

Всеки гражданин на Македония може да показва своята етническа принадлежност, декларира президентът Цървенковски: „При никой няма да има натиск от подобен тип само заради това, че се чувства българин в Република Македония”.

Коментарът на българския президент Георги Първанов бе: „Събитията около обругания паметник на Тодор Александров – ако върнем лентата назад, ще има и други случаи, в които се създава впечатлението, че има натиск върху онези македонски граждани, които имат българско самосъзнание. Смятам, че заявеното от президента Цървенковски трябва да е официалната линия на поведение на всички македонски институции и ми се ще за в бъдеще да имаме конкретни резултати”.

Нашите македонски приятели трябва внимателно да прочетат историята и за ролята на Тодор Александров, и на ВМРО. Яне Сандански и Тодор Александров двете страни на един и същи медал, заяви Георги Първанов.