България не е най-добрата за ПРО, твърди Аню Ангелов
България не е най-добрата за ПРО, твърди Аню Ангелов / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

От технологична гледна точка географски и физически нашата страна не е най-добрата за разполагането на Противоракетна отбрана (ПРО). Това каза пред БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов. Системата за ПРО е насочена към балистични ракети със среден и малък радиус на действие, при определени условия такива ракети биха били определена заплаха. Съществува риск за някои държави от Близкия Изток.

„За в бъдеще заплахи за страната ни няма", допълни Ангелов. „Има възможност за пренос на ядрено оръжие през или за нашата държава за в бъдеще. Русия е важна и тя трябва да бъде привлечена да участва в ПРО на НАТО в Европа. При всички случаи за НАТО е важно да поддържа добри отношения на доверие с Русия", заяви военният министър. Той посочи, че един от вариантите за възстановяване на способностите на въздушните сили е да се мисли за изтребител, който да замени сегашните на въздушната авиация - има френски и италиански изтребители, които се предлагат на пазара, шведски, също.

„Има много фактори, които влияят на решението - колко ще ни струва, за някои самолети изключително скъпа е подготовката на летци, за други типове самолети е много скъпа самата поддръжка", каза Ангелов. 2011 г. е година на обмисляне какво ще правим.