Бурни реакции сред Реформаторите заради присъствието на Касим Дал на митинга в Турция
Бурни реакции сред Реформаторите заради присъствието на Касим Дал на митинга в Турция / БГНЕС, архив

Разнопосочни реакции в Реформаторския блок заради присъствието на Касим Дал на митинга в подкрепа на Ердоган в Турция. Въпросът е обсъден на днешното заседание на Изпълнителния съвет на блока. Според Гроздан Караджов постъпката на Касим Дал е недопустима. Веселин Пенев от Народна партия „Свобода и достойнство" обаче смята, че присъствието на Касим Дал на митинга в Истанбул не представлява проблем и е в реда на нещата. В същото време лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов реагира остро, като призова българските политици да направят „санитарен кордон" около случващото се в Турция. По думите му това означава БСП и ГЕРБ да се откажат от всякаква потенциална подкрепа от страна на ДПС, а реформаторите да се разграничат от Касим Дал.

Български политик на митинга в подкрепа на Ердоган в Истанбул

На днешното си заседание Изпълнителният съвет на Реформаторския блок обсъди не само участието си в предстоящите президентски избори, а и участието на зам.-председателя на Народна партия „Свобода и достойнство" Касим Дал в митинга в подкрепа на Ердоган, състоял се в Истанбул. Гроздан Караджов от Гражданския съвет заяви след заседанието, че останалите партии в блока не одобряват постъпката му.

"Не мога да си представя, че човек от ръководството на партия от нашия блок може да се появи на такъв митинг и то по този показен начин - във фейсбук. Казвам го открито - не одобрявам постъпката му. Това се отразява негативно на Реформаторския блок и именно затова не го одобрявам. Очевидно е, че всички колеги сме на подобно мнение - не одобряваме постъпката му", каза Караджов.

Зам.-председателят на Движение „България на гражданите" Найден Зеленогорски също коментира:

"Присъствието на господин Касим Дал на този митинг в Турция е лично негово решение, то по никакъв начин не обвързва Реформаторския блок и това е официалното становище на Реформаторския блок".

Митов за присъствието на Касим Дал митинга в Истанбул: Той е направил избора си

Веселин Пенев от Народна партия „Свобода и достойнство", която е част от РБ, обясни, че Касим Дал е имал лична покана да присъства на митинга, а в НПСД са знаели за нея. Според Пенев съпартийците на Касим Дал не виждат проблеми в присъствието му на митинга.

Същевременно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов призовава българските партии да направят „санитарен кордон" около случващото се в Турция. Това означава БСП и ГЕРБ да се откажат от всякаква потенциална подкрепа от страна на ДПС, а реформаторите да се разграничат от Касим Дал. Същото важи и за партията на Лютви Местан, която разчита предимно на изселническите организации.

България трябва да поиска отзоваване на турския посланик и прекратяване на преговорите на Турция за членство в ЕС, смята още Каракачанов.