Премиерът Борисов посети компресорна станция "Петрич" в първия ден от новата 2021 г.
Премиерът Борисов посети компресорна станция "Петрич" в първия ден от новата 2021 г. / МС
 Крайната доставна цена на газа от Азербайджан ще даде възможност на „Булгаргаз“ да внесе в КЕВР заявление за понижение на цената на природния газ за месец януари. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на компресорна станция "Петрич" от интерконектора с Гърция.

„В момента само за последния месец цените на природния газ на европейските газови пазари скочиха с над 17 %. Ние днес искаме намаление на цената на газа за българския пазар", каза Борисов.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов добави: "Постигнахме наистина много важни държавни цели през 2020 г. въпреки сложната обстановка и непредвидените обстоятелства и въпреки пандемията. Наистина една добра година за газовия сектор. Целите, които бяха постигнати, предоговорена цена на формула с „Газпром“, възстановени бяха над 200 млн. лв. на българските потребители, като „Булгаргаз“ прехвърли абсолютно всички ползи от преговорите с „Газпром“ на своите клиенти".

"Второто нещо, което е важно е, че заработи газовата борса. Вече се търгуват количества. „Булгаргаз“ изпълнява своите законови задължения и това е една голяма стъпка в либерализацията на природния газ. Не на последно място поводът, по който сме тук е доставката на газ от Азербайджан. Това е важно, значимо събитие. Отчитам го като голям успех“, каза още Павлов.

Той посочи, че на 29 декември късно вечерта е постигнато споразумение с Азербайджанска компания за временна смяна на точките на доставки за периода от 9 месеца.

„31 декември 2020 до 30 септември 2021 г. Поставихме успешно началото на доставките на газ от Азербайджан в 7 ч. сутринта на 31 декември. Това е една много важна крачка в изпълнение и реализацията на стратегическите цели на държавна енергийна стратегия за диверсификация на източниците на конкурентни цени.

Николай Павлов заяви, че е отчетено забавяне на изграждането на Интерконектора България – Гърция поради коронавируса.