Цената на едро на природния газ от септември може и да е по-висока от първоначално прогнозираната от "Булгаргаз", заяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Темата бе именно цената на синьото гориво, предлагана от обществения доставчик, която предвижда поевтиняване с 0,67 процента на природния газ за септември.
 

„Булгаргаз“ предложи по-евтина цена на газа за септември "Булгаргаз" обяви по-рано през месеца, че предлага за утвърждаване цена на природния газ за септември от 59,27 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

КЕВР утвърди цена на природния газ за август от 59,67 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Окончателното предложение за цената на газа ще бъде подадено на 1 септември, но през последните 2 седмици имаше значително повишение на цената на синьото гориво на борсата в Холандия, каза Деница Златева. Вчера пазарите се успокоиха и стигнаха котировки от 34-35 евро на мегватчас, посочи тя.
 

КЕВР утвърди цената на газа за август


Ако цената на газа на борсите остане висока, това би довело до увеличение от 5,5-6 процента спрямо първоначалното предложение от 59,27 лева до нива от 62,90 лева, каза още Златева. До края на август обаче има още една седмица, пък и "Булгаргаз" може да компенсира част от това увеличение и да не го прехвърля изцяло на регулирания пазар, каза още Деница Златева.

Нека българските граждани бъдат спокойни, че "Булгагарз" ще осигури необходимите количества природен газ, добави Златева. Компанията има договор с Азербайджан, има запаси в "Чирен", приключват преговорите за доставки по десетгодишен договор, който ще осигури още 1 милиард кубични метра синьо гориво. В дружеството нямаме притеснения - ще има газ, повтори изпълнителният директор на държавния газов търговец.
Христо Воденов/БТА