БСП иска имунитета на замесените в скандала с Държавен вестник
БСП иска имунитета на замесените в скандала с Държавен вестник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

БСП настоява тримата депутати от ГЕРБ, чиито имена бяха замесени в скандала с незаконно обнародваната поправка в закона за наркотичните вещества, да напуснат парламента. Лъчезар Иванов, Светлин Танчев и Пламен Цеков поне да си свалят имунитета, настояха от БСП.

Според изчисления на левицата от началото на мандата управляващите са прокарали над 20 лобистки текста, като от тях са печелили по 20 млн. лева седмично. Не е ясно дали тези пари отиват в партийната каса, или се разпределят между депутатите. Затова Антон Кутев предложи да се проведе операция с името "Герберите", която да установи къде отиват средствата.

От левицата се заканиха, че ще предоставят на етичната комисия имената на 6-7 депутата, замесени в прокарването на лобистки текстове.

Междувременно Пламен Цеков заяви, че ще реши дали да си подаде оставката от поста зам.-председател на парламентарната здравна комисия, но след като се запознае с мотивите на временната анкетна комисия по случая с публикуването в "Държавен вестник" на скандалната поправка в закона за наркотичните вещества. Цеков заяви, че е готов да се подложи на детектор на лъжата, за да докаже, че няма нищо общо с лобисткия текст. Светлин Танчев заяви, че е готов да напусне парламента, ако това бъде поискано от него. Той обаче отрече да е защитавал лобистки интереси.

На последното си заседание комисията, която разследва случая, реши служителите на Народното събрание, които са замесени в скандала, да не бъдат санкционирани по никакъв начин, но да предложат на Светлин Танчев и Пламен Цеков да освободят ръководните постове, които заемат.