/ БГНЕС, архив
БСП предлага да се забрани отдаването на концесия на предприятия, които са забранени за приватизация. Целта, според социалистите, е да се спрат редица нарушения.
 
"Мотивите са, знаете, определени предприятия са изключени от методите на приватизацията, защото оперират в сфери, чувствителни за българската държава и обществото. Считаме, че това трябва да се приложи и по отношение статута на концесиите", обясни депутатът от левицата Крум Зарков.
 
"С новия Закон за концесиите, приет от това мнозинство, сроковете за концесиите станаха доста дълги и могат да стигнат почти 50 години. Концесията, въпреки че е легитимен инструмент на публично-частното партньорство, не бива да бъде използван за приватизация с други средства", посочи той.
 
Зарков подчерта, че позицията на БСП е за запазване възможно най-голяма степен на държавен контрол на тези предприятия, много от които, по негови думи, работят успешно и могат да бъдат развивани.
 
"Това е последователно наше усилие за запазване и утвърждаване на ролята на държавата в българската икономика, която на пазарен принцип да участва и да регулира качествено пазарите в интерес на цялото общество", допълни Крум Зарков.