Британското правителство ще ни подпомага в административната реформа
Британското правителство ще ни подпомага в административната реформа / netinfo

Стартира проектът “Подкрепа на административната реформа в България”, по който бенефициент е Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР). Той ще се финансира от Фонда за глобални възможности към Министерството на външните работи на Обединеното кралство.

При представянето министър Николай Василев подчерта, че винаги има нужда от реформа и обучения в държавната администрация и помощта в тази насока е изключително ценна. От своя страна посланикът на Великобритания в България Джеръми Хил сподели, че осигуряването на по-добра регулация представлява голяма част от дейностите по проекта и именно по-доброто административно обслужване и развитието на електронното правителство бяха сред основните приоритети по време на английското председателство на Европейския съюз.

В периода от април 2007 до март 2009 г. проектът, който е с бюджет от 129 800 британски лири, ще подпомага МДААР за ефективно и ефикасно провеждане на реформата в публичната администрация. Посолството на Кралство Великобритания ще управлява изпълнението на проекта чрез Британския съвет в България. По линия на проекта обучения ще преминат около 200 служители от българската държавна администрация.

Признати експерти от Обединеното кралство ще посетят България, за да споделят своя опит с българските си колеги. С осигуряването на външна експертиза, основно от правителството на Обединеното кралство, проектът ще подпомогне усилията на българското правителство в шест области, в които британската страна има значим опит и признати умения. В списъка от дейности по проекта са включени конференции, работни семинари, обмяна на опит и др.