/ БГНЕС
Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов изрази опасния за сигурността на електронната система, която Висшият съдебен съвет ползва при избор на членове от магистратската квота. По думите му няма гаранция за това, че не е правен опит за манипулация на вота.   
  
Божанов дойде на заседанието на Висшия съдебен съвет, за да обясни, че въпросната система не е съгласувана с ведомството, както трябва да стане по закон. Първоначално мнозинството от присъстващи членове прие предложението на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова изслушването на Божанов да бъде извънредна точка в дневния ред. След като тя направи второ предложение - изслушването на колегата й да бъде първо в дневния ред, членове на съвета изразиха несъгласие и предложиха всичко да бъде прегласувано. Така мнозинството в пленума на ВСС се отказа от решението си Божанов да бъде изслушан днес. 
На излизане от сградата на ВСС Божанов обясни, идентификацията на всеки гласуващ в момента е еднофакторна - тоест всеки магистрат има картонче с парола. Но би било по-добре да се получава и потвърдителен СМС с код, каза той и обясни, че това би направило системата много по-сигурна. 

Божанов обясни, че сегашната система дори допуска възможността от един компютър да се гласува няколко пъти с различни кодове. По думите му, ако се окаже, че системата не е достатъчно сигурна,  вотът може и да е манипулиран. Няма гаранции също, че идентификацията на магистратите е сигурна, посочи той.

"Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да разгледа писмото на министъра на електронното управление в оставка Божидар Божанов, в което той настоява електронната система за избор на членове за следващия състав на Съвета да бъде съгласувана с неговото ведомство, предаде БНР.
 
БТА