Борисов зове за мълчание по кризата с отпадъците
Борисов зове за мълчание по кризата с отпадъците / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Инсталация за предварителна обработка (сепарация) на отпадъците на стойност 1,7 млн. лева ще купи Столичната община. Одобрение даде Столичният общински съвет, като предстои процедура за обществена поръчка.

Кметът на столицата Бойко Борисов препоръча да не се информира ежедневно по темата за отпадъците, защото така се нагнетявало напрежение и се пречело на нормалната работа на кметството.

Препоръката да не се информира постоянно обществото какво се прави по проблема с отпадъците кметът направи след запитване на общинския съветник Николай Желев защо в дневния ред на общинското заседание липсва отчет на Борисов за последните действия по кризата с боклука и отварянето на суходолското сметище. Столичният кмет беше категоричен, че подобен отчет вече е безсмислен, макар за това да има решение на предния общински съвет, което още да не е отменено.

Във връзка със спора между кмета и президента за специалното трасе „Мизия" Борисов информира, че след размяната на писма преди около 20-на дни нито той, нито държавният глава са се ползвали от привилегията. Столичният кмет допълни, че през януари-февруари вътрешният министър Румен Петков щял да внесе в Министерския съвет проекта на общината за създаване на Агенция по трафика към кметството, в която да се създаде общинска полиция и тя да налага високи глоби, особено за шофиране в бус лентите.

Междувременно Общинският съвет актуализира бюджета на общината за тази година с малко над 30 млн. лв., като част от парите са за неотложни ремонти, преференциални карти за градския транспорт, строежа на метрото, 400 хиляди лева отиват за експлоатацията на депото в Суходол, част от парите за лятно и зимно почистване се прехвърлиха в перо „резерв".