Борисов: Склонни сме да направим ревизия на Изборния кодекс
Борисов: Склонни сме да направим ревизия на Изборния кодекс / БГНЕС архив

ГЕРБ са склонни да направят ревизия в Изборния кодекс по тези промени, които провокират недоволство сред хората. Ако това беше правителство на ГЕРБ, въобще нямаше да бъдат приети тези промени.

Целта на срещата с парламентарните групи за Изборния кодекс утре ще бъде публична, защото започна да ми омръзва ГЕРБ да поема цялата тежест за всяко едно решение. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов добави, че предложенията на Патриотичния фронт са били ясно формулирани и са искали от ГЕРБ да ги подкрепи. Борисов заяви също, че са получили такава подкрепа и въпреки че тези предложения са били срещу неговото разбиране, ГЕРБ като отговорна партия са ги подкрепили заради стабилността на коалицията.

Задължителното гласуване мина на първо четене

"Нека бъдат така добри, да излязат и да си ги защитят пред обществото", коментира той.

Премиерът каза също, че винаги е бил против задължителното гласуване. "Със страшна сила се разпространява, че задължаваме хората да гласуват. Това не е вярно", категорично отбеляза той.

Калфин: АБВ ще напусне правителството, ако бъде приет Изборният кодекс в този вид

Борисов каза още, че на среща с патриотите той е настоявал това да става едновременно с електронното гласуване, за да може като отпадат секциите извън посолствата и консулството, да имат тези хора възможност да гласуват по електронен път. Ако се договори парламентът, е напълно възможно да се ускори и въвеждането на електронното гласуване.

Борисов заяви, че не иска за неща, които се приемат от всички, само ГЕРБ да се обяснява. "Досега се съобразявах в името на коалицията на подкрепящите партии, а когато ГЕРБ предложи нещо трябва да ходи и да търси подкрепа от партии, извън правителството, посочи той.

Според премиера със страшна сила се разпространявало, че мнозинството е задължило хората да гласуват -  на практика обаче това не било така.

Що се отнасяло до вече приетата разпоредба в чужбина да се упражнява правото на вот само в българските дипломатически представителства и последвалото недоволство на сънародниците ни зад граница, премиерът увери, че от решението най-ощетена е неговата партия, защото е получила най-много гласове от чужбина на миналите избори.

Гласуването в чужбина - само в дипломатически и консулски представителства

"26 хиляди души са гласували за ГЕРБ на последните избори в секции в чужбина, сиреч ние си нанасяме пряка щета. Но ПФ категорично настоява това да го има", обясни Бойко Борисов. Той самият защитавал електронното гласуване като компенсация и се ангажира, ако НС го възложи и политиците от управлението утре се споразумеят за тази възможност, правителството да положим всички сили, за да бъде приложено.

Десетилетия наред българите се възмущават от гласовете, които идват от Турция - около 56 хиляди на последните избори, утре гласуваме, ако носим тежест от пасивите - ги носим всички. Иначе не е честно само ГЕРБ да носи тежестите. Така премиерът коментира тезата на Патриотите, че с ограничаването на секциите в чужбина, се намаляват гласовете за ДПС от Турция.

Източник: БГНЕС и БТА