Борисов: Решението за отваряне на Суходол е единственото правилно
Борисов: Решението за отваряне на Суходол е единственото правилно / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Единственото правилно, прагматично и икономическо решение, така Бойко Борисов, който в понеделник ще положи клетва като кмет на София, коментира решението на правителството за отваряне на сметището в Суходол.

„В него има свободен обем и експертите казват, че ще е престъпление, ако не отворим отново депото”, добави още Бойко Борисов, като припомни, че според Министерството на здравеопазването няма никаква заплаха за здравето на хората. На въпрос какво ще предприеме, ако жителите на Суходол започнат протести той отговори: „Ние сме държава, не живеем в първобитно-общинския строй.

В началото Бойко Борисов припомни негативите от затварянето на сметището в Суходол.

„Две години изпълнявахме своя ангажимент към Суходол да не го отваряме сметището, така както беше решението на общинския съвет. Похарчихме много пари, много нерви, за да угодим на Суходол. Разкарвахме бали къде ли не в България”.

След това Борисов подкани жителите на Суходол да представят своите искания в замяна на отварянето на сметището, като обеща те да бъдат удовлетворени.

„Аз смея да твърдя, че общинският съвет ще гласува поне 30-40 милиона лева в следващите години специално за инфраструктура на Суходол. Така че след две години Суходол ще бъде веднъж с рекултивирано, затворено за винаги сметище – по европейски образец, така както изисква Европейската комисия, и в същото време, паралелно с това, ще изградим инфраструктура, която ще направи този район много подходящ за живеене”.

Бойко Борисов нарече многократно решението на Министерски съвет за отварянето на сметището в Суходол прагматично, а премиера Сергей Станишев – искрен човек.

„Имам уверението и на премиера, а и с последните си действия правителството показва, че бихме могли да съкратим срока за изграждане на завода с намаляване на времето за екологичната оценка, която ще трябва да се направи, така че от 3-3,5 години по стратегия, ние спокойно можем, ако така се работи с правителството, в рамките на 2-2,5 години да финишираме със завода”.

Прави впечатление промененият ви тон към премиера. На какво се дължи това?

„Кого го устройва, ако продължим конфликта си в момента. Той съществува на база политика. И мнението ми към БСП и ДПС е категорично, че трябва да си отиват. Това не означава, че нито те, нито аз трябва да си свършим работата”.

Г-н Борисов, бихте ли казали, дали ще поискате от пловдивския кмет удължаване на договора за извозването на боклука, макар и с малко?

„Не се налага. Знаете, че с пловдивската община винаги сме били в много добър контакт, повтарям, ако това се налага, то ще бъде да речем след две години, и то за месеци, евентуално ако дотогава не си стартираме завода”.

И докато пловдивчани могат да си отдъхнат, суходолци се стягат за протести.