/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов призова по време на парламентарния контрол депутатите по-малко да се обиждат. Това ще е полезно и за правителството, и за парламента, каза той.
 
"След изборите (в края на април) имахме само един вариант да направим правителство - с нашите колеги "Обединени патриоти", посочи Борисов.
 
"Обсъждахме как да носим политическа отговорност, но и как да работим в синхрон, а това е изключително трудно да се постигне, защото сме различни партии с различни предизборни платформи", заяви премиерът, отговаряйки на въпрос на народния представител Антон Кутев за кадровата политика на правителството.

Бойко Борисов и Елена Йончева влязоха в спор
 
Антон Кутев даде пример с назначаването на заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов и на Ангел Попов - за заместник-министър на транспорта. По думите му и двете назначения не се одобряват от браншовите работодателските организации.
 
В преговорите за кабинет всяка партия представи кандидатите си за министри, някои от кандидатурите не бяха приети и търсихме други, за да намерим консенсус, посочи Борисов.

ГЕРБ и партньорите им отхвърлиха чакания от хиляди българи закон за жестомимичния език
 
Вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че стои зад назначенията и че "Обединени патриоти" носят политическа отговорност за тях.
 
"Ние също носим политическа отговорност, щом вече са в правителството", допълни Борисов.
 
Запитан от Кутев защо Валери Симеонов е назначен за председател на Комисията по интеграционни въпроси, Борисов каза, че Симеонов е обещал да направи комисията работеща. На въпрос защо правителството предлага Илиана Иванова за член на Европейската Сметна палата, след като мандата й е след 2018 година, Борисов обясни, че Илиана Иванова и сега е уважаван член на Палатата.

Авиацията ни ще почака за нови изтребители, категоричен е Борисов

 
"В Брюксел имаме много добри българи и българки, ще ми се да не потвърждаваме поговорката за българския казан, че в ада няма пазачи, защото сами си се дърпаме в него" каза Борисов.
 
На въпрос защо Георг Георгиев и назначен като заместник-министър на външните работи, след като е само на 25 години, Борисов посочи, че Георгиев е млад кадър на ГЕРБ утвърдил се в партията.

"Не знам дали досега сме пратили член на ГЕРБ в МВнР и дали член на ГЕРБ сме пратили посланик", каза още премиерът.
БТА