Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен
Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен / БГНЕС, архив
Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен
86664
Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен
Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен
  • Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен
  • Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че иска да защити правото на всеки човек да гласува и добави, че ако трябва да избира между стабилност и демокрация, ще избере правата на хората.

В котленското село Ябланово премиерът уточни, че се надява във вторник да се намери разумен изход от темата, след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Изборния кодекс.

„Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята. Изборният кодекс трябваше да се променя в частта за референдумите, който беше референдумът на президента Плевнелиев", коментира Борисов.

Борисов привиква ГЕРБ заради ветото на Плевнелиев

По думите му, "когато се отвори кутията на Пандора", всяка партия се е опитала да вкара колкото може повече от предизборните си програми:

"Някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика в един момент ГЕРБ е трябваше да защити други интереси".

Борисов заяви, че отчита грижата на Патриотичния фронт и приема, че идеята им е благородна и цели да защити националната сигурност:

„Аз съм помолил във вторник да се срещнем с тях и ще поговорим. Има някакви решения, включително да се даде възможност от ЦИК на Министерски съвет да откриваме секции там, където има повече от 100 души. Не знам дали е юридически издържано, но съм готов да поема и тази отговорност, за да бъде решен изцяло въпросът".

Президентът наложи вето на Изборния кодекс заради българите в чужбина

"С цялото ми уважение към ПФ, защото действително трябва да се отчита грижата им за националната сигурност, приемаме, че идеята им е благородна, че идеята им е именно да защитят националната сигурност. В същото време обаче, нещо, с което изцяло не съм съгласен, трябваше да го приемем под натиск - за да се реши този проблем със секциите-нарушители, за които и Каракачанов, и Валери Симеонов изтъкват като основен аргумент в Турция, се ограничиха права на българи в други места", добави той.

По думите на Борисов Патриотичният фронт и сега не влизат в управлението, а само подкрепя отделни политики. Премиерът допълни, че за радост в последните месеци отношенията им са много по-добри и има много повече доверие между тях.

Бойко Борисов добави, че истински разчита на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, но допълни че иска да защити правото на всеки човек да гласува.

Бойко Борисов присъства на традиционния събор в котленското село Ябланово.