Борисов прие оставката на министъра на здравеопазването Божидар Нанев
Борисов прие оставката на министъра на здравеопазването Божидар Нанев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бойко Борисов
27588
Бойко Борисов
  • Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е приел оставката на министъра на здравеопазването Божидар Нанев и уточни, че е готов с предложението за нов министър.

Борисов разкритикува твърдението на БСП, че акция "Медузите" е политическа и насочена към бившите управляващи. Премиерът заяви, че правилата важат за всички и даде пример с разследването срещу министъра в оставка Божидар Нанев.

"Аз съм убеден, че мотивите на Нанев да се вкарат бързо ваксини, са вследствие на страхотната истерия, която се провокира в държавата по време на свинския грип. В желанието си това да се случи, те са погазили закона. Това съм разпоредил лично на ДАНС да го провери. Когато проверката е установила нарушение, сме го предали на прокуратурата. Много ясно трябва да се знае това. След Великденските празници ще има и други материали", коментира Борисов.  

Здравният министър доктор Божидар Нанев подаде оставка, след като прокуратурата го обвини за сключването на две неизгодни сделки, свързани с купуването на антивирусни препарати от министерството. Нанесени са щети на стойност от близо 2,4 милиона лева. Като обвиняема ще бъде привлечена и директорската на дирекция "Бюджет и счетоводство" към министерството Димитринка Николова. Срещу Божидар Нанев е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лева.

Министърът в оставка Божидар Нанев е обвинен, че е сключил неизгодна сделка за закупуването на 200 000 броя антивирусни препарати "Тамифлу". Сделката е сключена на 16 декември 2009 година. Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство до Министерството на здравеопазването е предложило много по-ниска цената от тази, която е предложил българският клон на фармацевтичната компания "Рош". Въпреки това здравното министерство избира да приеме по-скъпата оферта.