Операция „Медузите”  ужили председателя на общинския съвет във Варна Гуцанов
Операция „Медузите” ужили председателя на общинския съвет във Варна Гуцанов / снимка: DarikNews
Във Варна тръгна операция „Медузите”, арестуваха председателя на общинския съвет
27582
Във Варна тръгна операция „Медузите”, арестуваха председателя на общинския съвет
  • Във Варна тръгна операция „Медузите”, арестуваха председателя на общинския съвет

Председателят на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов беше арестуван при полицейска операция "Медузите". Задържани са още директорът на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев и бизнесменът Даниел Славов-Дидо Дънката, известен като контрабанден бос. Заловена е и Яна Кръстева, главен счетоводител на "Автотранспорт" - Варна. Издирва се пети човек, който е с чуждо гражданство и е бизнеспартньор на Дънката.

Екипи на полицията блокираха хотел "Капитол" в центъра на Варна, за който се знае, че е на Дидо Дънката. Самият Даниел Славов е задържан там. По същото време са арестувани Борислав Гуцанов, Пенчо Пенев и Яна Кръстева.

Мащабната акция е за икономически престъпления в транспорта и общинския бюджет на Варна, съобщиха за Дарик от МВР. Злоупотребите, свързани със сделки за закупуване на автобуси втора употреба за Градския транспорт във Варна, са за близо 2 милиона евро.

Сделките са три и са сключени от "Градски транспорт" ЕАД - Варна, чийто едноличен собственик е Община Варна, за доставка на рециклирани автобуси от Франция и Германия. Те са реализирани в периода 2003 г. - 2007 г. и са извършени в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки. Предстои изготвянето на съдебно-следствени поръчки, чрез които да се съберат допълнителни данни за извършените престъпления. Според разследващите задържаните са отклонявали средства и са съставяли документи с невярно съдържание. 

Проверени са 10 адреса - жилища и работни места. Иззети са голямо количество счетоводна документация и компютърни конфигурации. Претърсени са кабинетите на председателя на Общинския съвет, управителя на "Градски транспорт" ЕАД и главния счетоводител на фирмата.

Работните обвинения срещу четиримата арестувани при акция "Медузите" са за участие в организирана престъпна група, създадена за извършване на длъжностни престъпления, съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Той уточни, че срещу четиримата са повдигнати и обвинения за безстопанственост, длъжностно присвояване в големи размери и сключване на неизгодни сделки. Други обвинения са за съставяне на неистински официални документи и за подбуждане на повече от две лица към лъжесвидетелстване.

"Акцията е насочена срещу корупцията в местната власт. Задържаните са злоупотребили с пари на варненския данъкоплатец при сделка за купуване на автобуси втора употреба. Това, което имаме като проверки от нашите европейския партньори, доказва тяхната съпричастност към съставянето на документи с невярно съдържание и отклоняване на средства, направени като преводи за купуване на тези автобуси, като една част от тези средства са отишли по сметки на определен кръг хора като облагодетелствани", обясни пред Дарик министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Министър Цветанов отговори на въпрос как се е стигнало до операция "Медузите": "Това са поставените задачи, изведени като приоритет при съвместното национално съвещание между прокуратурата и областните директори отпреди месеци. Целта беше да бъде приведен в известност криминалният контингент и да работим мащабно срещу корупцията в изпълнителната и местните власти, срещу всичко, свързано с контрабанда, организирана и битова престъпност, защото при системен подход бихме имали реални резултати, иначе бихме влезли в едно статукво, което наблюдаваме вече 20 години. За една от сделките има сериозно отклоняване на повече от половината от преведените пари за закупуване на автобуси, които са отишли в джобовете на някои, но не и за купуването на автобуси".

"Длъжността на Борислав Гуцанов предполага, че има възможност за такива манипулации", заяви пред Дарик общинският съветник от ДСБ и бивш председател на Общинския съвет Стелиян Севастианов и допълни, че според него в града имало адреси с по-големи имена, но не можел да бъде сигурен в това.

Ако някой е направил грешки, той трябва да си понесе отговорността, независимо от поста си. Така общинският съветник Веселин Марешки коментира пред Дарик задържането на Борислав Гуцанов. "Нека оставим органите да си свършат работата и тогава да заемаме позиции", призова бизнесменът. Според него Гуцанов ще остане невинен до доказване на участието му в престъпни схеми, тъй като не е ставал пряк очевидец на такива.

"След като чувам толкова нова информация за председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов - неговата биография и други подробности, започвам да вярвам, че той не е съвсем чист", коментира за Дарик Константин Трошев от групата на ГЕРБ в местния парламент. По негови думи, отдавна в общественото пространство са се носили слухове за участие на Гуцанов в много фирми, както и за голям брой източници на доходи. "За да сме сигурни, че има нещо съмнително, то трябва да бъде доказано", коментира Трошев.

Дидо Дънката е сочен за една от основните фигури в контрабандата у нас. Официално той се занимава със строителство и хотелиерство. Името на Даниел Славов излезе за пръв път през 2003 година след инцидент на борда на кораба "Елена". Тогава морякът Петър Петров се опита да отвлече екипажа и плавателния съд, а в последствие се оказа, че от борда на кораба липсва съдържанието на два контейнера, които вероятно са били пълни с цигари. Срещу него са правени няколко разработки, но нито веднъж името му не е съобщавано официално от полицейски или митнически ръководни лица.

Борислав Гуцанов е член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП от есента на 2009 г. Там отговаря за местна власт и регионална политика. Водач е на листата на кандидатите за общински съветници на БСП на изборите през 2007 г. Избран е за председател на Общинския съвет на Варна. По време на изборите за Народно събрание Борислав Гуцанов е втори в листата на БСП, след лидера на партията и премиер на страната Сергей Станишев. След избора си за депутат се отказва и остава в Общинския съвет на Варна. Председател е на Управителния съвет на Националното сдружението на председателите на общинските съвети в България.