Борисов отменя със заповед тържествата по повод 3 март в София
Борисов отменя със заповед тържествата по повод 3 март в София / cнимка: Sofia Photo Agency

Кметът на София Бойко Борисов издаде заповед за преустановяване на всички мероприятия на открито в столицата, свързани с отбелязването на празника. Причина е трагедията във влака София-Кардам. Според Борисов, не би трябвало да се изчаква окончателното идентифициране на жертвите, за да се обяви траур. Кметът на София е очаквал държавните власти сами да отменят тържествата и да не се стига до налагане на забрана от негова страна.

Националният празник трябва да се проведе по всички утвърдени традиции през 130-те години от Освобождението на България. Така президента Георги Първанов коментира заповедта на столичния кмет Бойко Борисов. Президентът уточни, че не е видял самата заповед на кмета Бойко Борисов, но предположи, че нещата може би са преувеличени от медиите. Искам ясно да отбележа, че ние не правим сватба, правим възпоменателни събития, не само в София, в цялата страна, с които отбелязваме паметта на стотици хиляди жертви дали живота си за свободата на България, каза той. Какво да отменим – вдигането на националното знаме, панихидата, тържествения марш на бойците, с които даваме знак на почит към онези войници, които са жертвали живота си от братските армии, както и на онези от българското национано-освободително движение. Аз смятам, че тук има един стремеж да се заиграе с основателната болка и мъка на хората, с тревогата и притеснението на обществото. Аз споделям всичко това, изразявам своите съболезнования към близките и към роднините на загиналите.

По-късно от Столична община уточниха, че заповедта на кмета не се отнася за планираните национални прояви, организирани на държавно ниво. На въпрос кой трябва да поеме политическата отговорност за трагедията в нощния влак София – Кардам Първанов каза, че експертната и политическа отговорност трябва да се поемат когато има готова експертиза и когато има яснота в обстоятелствата, довели до тазио тежка трагедия.

Аз не мога да се изкажа компетентно по темата Български държавни железници. Готов съм да се включа в една така дискусия. Редно е да се проведе и в българския парламент, правителството да направи един обширен отчет и да се направят съотверните изводи, които да доведат до укрепването на тази структура, каза още Първанов.