/ БГНЕС
Премиерът обаче съзря политически привкус в барикадата на сестрите в Партийния дом
НСО са действали правилно спрямо медсестрите, но и тяхната акция има политически привкус. Такава констатация направи премиерът Бойко Борисов, който коментира барикадата на петте медицински работнички в сградата на парламента извън правилата и след работното му време.

„Познавам ги тези сестри, идвали са и исканията им са изпълнени - не 50, а 500 милиона повече са парите за здравеопазване в новия бюджет. Разделихме се с добро и останах малко учуден от това, което е станало“, коментира премиерът Борисов.

„Имам два отговора в зависимост от ситуацията. Ако говорех като президента Румен Радев, щях да кажа, тъй като НСО е на негово подчинение, че виновен е началникът на НСО, но аз никога не говоря така. Никога не правя такива заключения, а точно обратното.” Това заяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на строителството на автомагистрала „Хемус” по повод барикадата на медсестрите.

„Ето го и моя отговор. Това е отговорът ми за тези, които ме атакуват. НСО правилно са действали – това са български сестри, български майки, съпруги. Какво толкова е станало, че са преспали там или че са стояли – да ги дърпат, бутат и извличат насила не е красиво и джентълменско. По-добре е така, отколкото да са влезли със сила”, добави Борисов.

МВР: Следим ситуацията с медсестрите, но не можем да се намесим

Според министър-председателя създалата се ситуация е с очевидно политически привкус.

"Да, буквата на закона е друга. Но, разбира се, не е и красиво тези, които злоупотребяват с тях, те са виновни. Нали всичките са учредители на политически партии, движения", посочи премиерът по адрес на политически фигури, които опитаха да яхнат протеста на петте медицински сестри.

Медсестрите се разграничиха от политическите фигури, никой нямало да яхне протеста им

„Вижда се кой отива при тях”, отбеляза той. А при сестрите днес отидоха бившият соцдепутат, бивш омбудсман, екскандидат за кмет и учредител на движение "Изправи се" - Мая Манолова, ексдепутатът от РБ Настимир Ананиев, вече лидер на партия, и дори бившият затворник Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 г. за убийство, но дойде да подкрепя медицинските сестри.



Премиерът съобщи още, че е предложил ГЕРБ да даде по 10 000 лева на семействата на загиналите работници по време на строителството на АМ "Хемус".



"Няма да върнем хората, но така ще подкрепим близките им и ще покажем, че не ни е безразлично", коментира Борисов.