/ БГНЕС
Сградата на Народното събрание е извън юрисдикцията на Министерството на вътрешните работи, стана ясно от думите на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той коментира ситуацията около барикадиралите се в сградата на бившия Партиен дом представители на протестиращите медицински сестри, които вече почти цяло денонощия отказват да я напуснат.

Скандал в парламента заради барикадата на медицинските сестри

„Народното събрание е сграда с особен режим, тя е обект от Националната сигурност. Обектът се охранява от Националната служба за охрана (НСО)“, обясни главен комисар Иванов и подчерта, че на този етап полицията може да следи единствено за спазването на реда отвън, а не да се намесва в случващото се вътре.

Сестрите отказват да излязат от НС, НСО ще ги чака до довечера и ще ги изведе

„За да влязат въоръжени полицаи в сградата на Народното събрание, има определени условия, които трябва да бъдат изпълнение. В момента ги няма“, подчерта той. „След като получихме информация, ние я обсъдихме. Преценихме, че няма заложническа криза, няма терористичен акт, няма отвличане, няма никаква принуда“, коментира още главният секретар на МВР.

Той увери, че министерството е взело всички мерки за опазване на обществения ред, които са от неговата компетентност и постоянно наблюдава ситуация.