"Поне с ПП-ДБ може да изберем председател", каза лидерът на ГЕРБ
"Ние сме на избори. Въпросът е чисто технологичен да изберем председател, за да ни изпрати на избори". Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Той каза още, че се надява всички да бъдат отговорни, ако това не се случи ще изпаднем в конституционна криза.

Борисов подчерта, че съжалява, че за втори път Христо Иванов му е направил този номер, "вкарваме промени в Конституцията и след той дезертира и ме оставя тук да се оправям в кашата. Нито е честно, нито е почтено да се скриеш в такъв момент. С ПП-ДБ поне председател може да изберем", каза той и допълни:

Втори опит за избор на председател на 50-ото НС, заседанието започна с 30 минути почивка (НА ЖИВО)

Борисов подчерта, че разбира Слави Трифонов. Припомняме, че вчера той заяви в социалните мрежи, че "Има такъв народ" (ИТН) няма да подкрепи кабинет нито с първия, нито с втория мандат. 

Трифонов: ИТН няма да подкрепи правителство нито с първия, нито с втория мандат

"В тези дни на преговори, в които се явиха колегите от ИТН те имаха възможност или да бъдат смокинов лист, казвам го със съжаление, това се наложи в обществото и аз мисля, че затова и Слави Трифонов като емоционален човек реагира снощи или да кажат, че депутатите му са купени. Именно затова вчера казах, че такава подкрепа не ни е нужна, защото което и от двете да се каже, то е лошо за ГЕРБ и за колегите от ИТН", допълни той.

На въпрос грешка ли е обвързването на избор на председател с гласуването за кабинет с първия мандат той каза, че "това не е никаква грешка, това е по право, исторически първата политическа сила да излъчи председател".

По думите му обвързването е такова, защото без председател на парламента не могат да протекат преговорите.

Той припомни, че на миналите преговори за правителство, когато по същия начин "нещата бяха зациклили, ние подкрепихме ПП-ДБ, без да бъдат победители и да бъдат избрани да го правят, за да има правителство". Сега ситуацията е обратната, те имат 22 депутати, ние имаме 68, но те не искат да го правят, а искат да стоят с "Възраждане", "Величие" и другите, каза Борисов. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден