Борисов: Като полицай гарантирам за сигурността на границите
Борисов: Като полицай гарантирам за сигурността на границите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов: Като полицай гарантирам за сигурността на границите
35089
Борисов: Като полицай гарантирам за сигурността на границите
  • Борисов: Като полицай гарантирам за сигурността на границите

Премиерът на Белгия Ив Льотерм, който е на еднодневно посещение в София, похвали усилията на България в областта на влизането в Шенгенското пространство и ни подкрепи за това. Преди дни стана ясно, че Белгия, която председателства Европейския съюз, е подготвила положителен доклад за начина, по който България се подготвя за влизане в Шенген. Според българския премиер Бойко Борисов страната е готова да стане част от системата:

„Не случайно на моя колега му казах, не като премиер, а като полицай ще гарантирам, че в момента българските граници са много по-надеждни от много от шенгенските граници в ЕС и, че с приемането ни в Шенген ние ще продължим да се стараем и да бъдем толкова добри, колкото сме и в момента. В лицето на моя колега срещнах абсолютна подкрепа. Знаете, че той наследи г-н Рампой, който миналата година направи първото си помещение в България като знак на приятелство. Февруари ще бъде пак в България. Надявам се, че всичко това, което сме си говорили или, което споделяме пред вас, ще бъде предадено и на председателя на Европейския съвет, така че да намерим едно максимално съдействие България да заеме своето място в Шенгенското пространство".

Премиерът добави, че е добре Европейската комисия да продължи да подготвя годишни доклади за напредъка на реформите в съдебната система, за да може така да я "натиска" да се промени.